«powrót87 rocznica Święta Narodowego Królestwa Arabii Saudyjskiej

Ambasador Królestwa Arabii Saudyjskiej Hotel Sheraton, Warszawa

W hotelu Sheraton w Warszawie odbyła się uroczystość 87 rocznicy Święta Narodowego Królestwa Arabii Saudyjskiej, która wypada 23 września każdego roku. Gospodarzem wydarzenia był J.E Mohammed Hussain Madani, Ambasador Królestwa Arabii Saudyjskiej w Polsce. Zaproszeni goście zostali przywitani przez Ambasadora i współpracowników ambasady. Przed oficjalnym przemówieniem można było napić się herbaty, popróbować daktyli i obejrzeć wystawę zdjęć. Przed salą balową wystawiono zdjęcia z oficjalnych wizyt dyplomatycznych pomiędzy Polską a Arabią Saudyjską.

Na początku części oficjalnej odegrano hymny Polski i Arabii Saudyjskiej. Po chwili J.E Mohammed Hussain Madani przywitał wszystkich gości i wygłosił oficjalne przemówienie. Następnie ambasador przedstawił krótką historię Arabii Saudyjskiej. Wspomniał o królu Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, który w 1932 roku ogłosił powstanie Królestwa. Zaznaczył też o dużej roli w rozkwicie państwa jaką odegrali jego synowie.

Ambasador opowiedział jak Królestwo dołączyło do krajów rozwiniętych, a obywatele i goście mogą korzystać z jego gospodarczego i społecznego rozkwitu.
Wspomniał też o wyjątkowym położeniu Królestwa i o dwóch Świętych Meczetach: w Mekce i Medynie. Dużo miejsca poświęcił też zasobom naturalnym, które przyczyniają się utrzymania gospodarczej i finansowej stabilizacji.

Afamia Bakery

 

Wspomniał też o planach na przyszłość ujętych w programie ,,Wizja 2030". Planowana jest dywersyfikacja przemysłu, optymalizacja zasobów naturalnych i dalsze próby przyciągania zagranicznych inwestycji. Zaznaczył też że Arabia Saudyjska dba o stabilizację polityczną regionu i potępia terroryzm.

Na zakończenie ambasador wyraził przekonanie że stosunki między Królestwem Arabii Saudyjskiej a Polską Rzeczpospolitą będą coraz lepsze, osiągną niezwykły rozwój i obejmą wszystkie obszary współpracy.

Po części oficjalnej odbył się uroczysty bankiet. Szef kuchni hotelu Sheraton specjalnie na ten wieczór przygotował specjały kuchni polskiej i arabskiej. Na deser podano ciasta i wyśmienity tort. Nie mogło zabraknąć też tradycyjnej baklawy, którą specjalnie na ten dzień przygotowała firma Afamia Bakery.

(AW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone