Hotel Marriott, Warszawa
W hotelu Marriott w Warszawie odbyło się wyjątkowe spotkanie związane z uczczeniem Jego Królewskiej Mości Króla Tajlandii Bhumibola Adulyadeja z okazji obchodów 88 rocznicy Jego Urodzin. Na zaproszenie Jego Ekscelencji ambasadora Tajlandii w Polsce przybyło wiele znakomitych gości, że świata polityki, kultury, sportu i turystyki. Wśród zaproszonych gości znaleźli się również ambasadorzy, przedstawiciele Kościoła i attache wojskowi.
Po przywitaniu wszystkich gości nastąpiła część artystyczna. Jej główną atrakcją było krótkie przedstawienie „Our Beloved King” w wykonaniu tajskich studentów z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Następnie młoda tajska wokalistka z Filharmonii Warszawskiej zaśpiewała obydwa hymny – tajski i polski. Po krótkiej chwili Jego Ekscelencja Manasyi Srisodapol, wygłosił oficjalne przemówienie. Pan Ambasador przypomniał też między innymi o osiągnięciach Jego Królewskiej Mości Króla Bhumibola Adulyadeja, dobrych stosunkach polsko-tajskich, oraz przemianach i reformach demokratycznych w Tajlandii. Padły też słowa uznania dla narodu polskiego za zakończenie wyborów. Przekazano również najlepsze życzenia Pani Premier Beacie Szydło i jej rządowi. JE wspomniał też o wydarzeniach kulturalnych, które odbyły się w związku z promocją Tajlandii na rynku polskim. Były to przykładowo: Dzień Tajlandzki w Toruniu, Dzień Tajski w Ambasadzie Tajlandii w Polsce, pokazy Muay Thai, oraz promocja kuchni tajskiej w postaci warsztatów kulinarnych.
Po przemówieniu Jego Ekscelencja wzniósł symboliczny toast za Jego Królewską Mość, za wieczną przyjaźń i pomyślność narodów Tajlandii i Polski, po czym zaprosił zgromadzonych gości na uroczysty bankiet. Wykwintne potrawy zostały przygotowane przez szefa kuchni hotelu Marriott. Specjały kuchni tajskiej przygotowali także kucharze z Rezydencji Ambasady Tajlandii w Polsce, a także restauracje: Natara, Thaisty, Basil & Lime, które znajdują się w Warszawie. Wśród potraw można było degustować takie specjały jak: smażone roladki rybne z suszonym tofu, kurczak w czerwonym curry, warzywa z woka z grzybami mun i wiele innych.
(WW)
redakcja@motywmedia.pl