Restauracja Belvedere, Warszawa
Dnia 25 października 2016 r. po raz ósmy firma Herbapol Lublin przyznała wyjątkowe nagrody Esencja Natury 2016. Tegorocznymi laureatami zostali: Sebastian Kulis, Adam Brzoza, Lara Gessler, Ryszard Kałaczyński i Tomasz Michniewicz. Nagrodę specjalną z rąk Jerzego Staraka i Evangelosa Evangelou prezesa Herbapolu, otrzymała Dorota Wellman.
Laureaci nagrody Esencja Natury 2016 zostali wyróżnieni w następujących kategoriach:
Inspiracja naturą w mediach społecznościowych: Sebastian Kulis - autor internetowego zielnika www.roślinneporady.pl. Statuetkę otrzymał z rąk prof. Iwony Wawer, laureatki nagrody Esencja Natury 2013 w kategorii „wykorzystanie natury w pracach naukowych".
Inspiracja naturą w sztuce: Adam Brzoza - fotograf z Zakopanego, pasjonat gór i przyrody. Swoją statuetkę otrzymał z rąk Sebastiana Karpiela-Bułecki, laureata nagrody Esencja Natury 2010 w tej samej kategorii. Obydwu Panów łączy nie tylko miłość do sztuki, ale i miasto Zakopane.
Debiut pisarski: Lara Gessler - autorka książki „Słodki zielnik Lary" z przepisami na ziołowe desery. W tej kategorii statuetkę wręczył fotograf Tomasz Sikora, laureat nagrody Esencja Natury 2014.
Inspiracja naturą w życiu: Ryszard Kołaczyński - ultra maratończyk, amator, rekordzista Guinnessa (366 maratonów w 366 dni)
Natura i media: Tomasz Michniewicz - dziennikarz, reportażysta i fotograf. Statuetkę otrzymał z rąk dziennikarza, satyryka i prezentera – Szymona Majewskiego.
Uroczystą galę poprowadziła Agnieszka Cegielska, laureatka nagrody Esencja Natury 2015 w kategorii „Propagowanie natury w mediach". Jedną z atrakcji wieczoru był występ Kayah & Royal Quartet. Artystka zaśpiewała swoje największe przeboje w nowych aranżacjach. Wśród zaproszonych gości byli między innymi: utalentowani artyści, znani sportowcy, dziennikarze, a także odkrywcy i miłośnicy nauki. Wśród nich pojawili się między innymi: Grażyna Wolszczak i Cezary Harasimowicz, Mariola Bojarska-Ferenc, Maja Popielarska, Szymon Majewski, Sebastian Karpiel-Bułecka, Robert Korzeniowski, Krzysztof Daukszewicz i inni. Po części oficjalnej odbył się wykwintny bankiet przygotowany przez szefa kuchni warszawskiej restauracji Belvedere.
(AW)
redakcja@motywmedia.pl