Insulinooporność. Leczenie Dietą
Hanna Stolińska-Fiedorowicz napisała niezwykle potrzebną, wartościową książkę pt.: „Insulinooprność. Leczenie dietą". Autorka jest dietetykiem klinicznym i absolwentką Warszawskiego Instytutu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała w Instytucie Żywności i Żywienia. Książkę wydało Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o.
Stan w którym tkanki ludzkiego organizmu stają się niewrażliwe na insulinę nazywa się insulinoopornością. Nieleczona prowadzi do otyłości, która odkłada się w obrębie jamy brzusznej i stanowi zagrożenia dla zdrowia. Insulinooporność prowadzi też do zachorowania na cukrzycę typu 2, która na początku nie daje wyraźnych objawów, ale niszczy podstępnie organizm człowieka. Na ten typ cukrzycy choruje około 280 mln ludzi na świecie.
W cukrzycy typu 2 trzustka produkuje na początku wystarczającą ilość insuliny, ale różne przyczyny sprawiają że po pewnym czasie ta czynność zanika. Nadmiar spożywanych pokarmów powoduje, że tkanki przestają prawidłowo reagować na insulinę. Z tego powodu glukoza nie dość szybko wnika do komórek i pozostaje we krwi. Organizm rejestruje domniemany brak glukozy w komórkach i produkuje coraz więcej insuliny. Coraz większe ilości insuliny we krwi ograniczają niezbędny rozkład tłuszczów i upośledzają trawienie, co prowadzi do otyłości. Nadwaga i otyłość to ogromny problem społeczny. Ocenia się że w Polsce 60% populacji ma nadwagę a 40% jest otyłych.
Żeby nie dopuścić do zachorowania na cukrzycę trzeba zmienić styl życia. Do tego namawia Autorka. Prezentuje też zdrową dietę i przekonuje, że redukcja masy ciała już o 10% chroni człowieka przed rozwojem tej wyniszczającej choroby.
Książka składa z dwóch części. W pierwszej jest omówiony problem insulinooporności, jej wpływu na zdrowie człowieka i zagrożenia jakie wynikają z jej nieleczenia. Opisana jest budowa trzustki, która produkuje insulinę i jej mechanizm działania na glukozę. W dalszej części Autorka analizuje podstawowe grupy pokarmów: produkty zbożowe, przetwory mleczne, nabiał, mięso, warzywa, owoce, tłuszcze, słodycze i przystępnie objaśnia jaki mają wpływ na zdrowie człowieka. W tej części znajdują się bardzo przydatne tabele np.: ilości laktozy w wybranych produktach nabiałowych oraz tabele indeksu glikemicznego, który określa procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi jaki następuje po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów. Omówione są też zastępcze substancje słodzące, które używane rozsądnie nie powodują szkody w organizmie.
Druga część książki to 140 przepisów podzielonych na cztery tygodnie. Każdy dzień tygodnia podaje przepisy na śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Pięć posiłków w ciągu dnia potwierdza zdrową zasadę: trzeba jeść mniej a częściej. Przy każdym posiłku podana jest wartość energetyczna, ilość białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika. Przygotowanie potraw nie wymaga dużo czasy. Produkty są zdrowe, ogólnie dostępne, niedrogie, smacznie przyrządzone i apetycznie wyglądają.
Książka jest niezwykle wartościową pozycją. Informuje czytelników co to jest insuliooporność, jak jej zapobiegać, jak ją rozpoznać, jak ją leczyć. Przedstawia też zdrowe, zbilansowane posiłki, które nie dopuszczają do otyłości. Jadłospisy mają czytelny układ, są ładnie zakomponowane graficznie, a niektóre są ilustrowane barwnymi zdjęciami.
tekst: Andrzej Witkowski
zdjęcia: materiały prasowe
redakcja@motywmedia.pl