Autor/Autorzy: Paola Mancini, Barbara Polettini
Format: 168x240 mm
Stron: 384
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-7660-683-5
Wydawnictwo: Jedność
Korzystanie z ziół w celach leczniczych jest tak stare jak stara jest ludzkość. Już w czasach prehistorycznych w Egipcie, Chinach, Mezopotamii ludzie zbierali zioła zarówno do obrzędów religijnych jak i do celów leczniczych. Kierowali się wtedy instynktem i przypadkiem. Dzisiaj wiadomości o ziołach posiadają naukowe podstawy, cały czas są badane ich drogocenne właściwości i uboczne skutki. Coraz więcej ludzi chce pogłębić swoją wiedzę na ten temat. Wydawnictwo Jedność wyszło naprzeciw tym oczekiwaniom i wydało niezwykle ciekawą encyklopedię pt. „Zioła. Nowa encyklopedia. Właściwości i zastosowanie w odżywianiu, leczeniu i kosmetyce".
Po wstępie w rozdziale „Jak używać ziół" dowiadujemy się kiedy zioła zbierać, jak je przechowywać, jak suszyć i przechowywać żeby nie traciły swoich leczniczych właściwości. W tym rozdziale są też wskazówki jak robić: napary, odwary, nalewki, syropy, kremy, kompresy i maści.
Rozdział „Zioła od A do Z" to ponad sto pięćdziesiąt opisów ziół występujących w całej Europie począwszy od aloesu a kończąc na złocieniu maruna. Każdy opis rozpoczyna barwna fotografia danego zioła, a potem są wiadomości, gdzie dana roślina występuje, kiedy najkorzystniej ją zbierać, jakie ma właściwości, na jakie dolegliwości pomaga i jak ją stosować.
Następny duży rozdział pt. „Herbatki i leki z zielarza apteki" zawiera opis różnych dolegliwości trapiących ludzi i sposoby ich usunięcia. Tutaj dowiemy się jakie zioła są przydatne np. na arteriosklerozę, choroby jelit, niewydolność wątroby, reumatyzm i żylaki.
Ciekawy jest też rozdział o roślinach dziko rosnących, ale też przydatnych w leczeniu różnych schorzeń. Tu jest też ostrzeżenie żeby dokładnie znać dane zioło lub poradzić się fachowców bo skutki uboczne jego stosowania mogą być niebezpieczne.
„Ziołowe zapachy i smaki w kuchni" to kilkadziesiąt przepisów na różne dania, gdzie podstawowym składnikiem są zioła. Są tu przepisy: na risotto z ziołami, słone tarty, zupy, kremy i makarony, smażone zioła i omlety, sałatki do drugiego dania, różne kremy i pasty do smarowania kanapek oraz ziołowe desery.
Encyklopedię kończy opis i właściwości ziół aromatycznych. Tutaj znajdziemy: bazylię, czosnek, oregano, miętę, paprykę, rozmaryn i szałwię.
Wydawnictwo Jedność dba też o szatę graficzną swoich publikacji. Encyklopedia jest wydana starannie. Okładka jest graficznie ciekawie zakomponowana, barwna i zachęcająca do kupna. Druk jest na wysokiej klasy papierze. Układ encyklopedii jest przejrzysty i czytelny, zdjęcia są ładnie eksponowane, rysunki są bardzo plastyczne.
tekst: Andrzej Witkowski
zdjęcia: materiały prasowe wyd. Jedność
redakcja@motywmedia.pl