«powrótWarsztaty kulinarne z Teo Vafidisem

Teo Vafidis Warszawa

W studiu kulinarnym w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne towarzyszące premierze książki "Filozofia smaku'' Teo Vafidisa. Od wielu lat Teo Vafidis jest ambasadorem greckiej kultury i kuchni, którą pokazuje w wielu programach telewizyjnych. Autor wyjaśnia, że dla Greków jedzenie nie służy tylko do zaspokojenia głodu, ale jest sposobem na długie i zdrowe życie, źródłem rozrywki i przyjemności, okazją do nawiązywania i podtrzymywania dobrych relacji prywatnych i zawodowych. Wśród produktów, bez których grecka kuchnia nie mogłaby istnieć, wymienia: m.in.: mastyks, oliwę z oliwek, owoce, ouzo, miód, owoce morza, zioła oraz sery i wino.

W książce "Filozofia smaku'' autor wspomina, że zamiłowanie do gotowania zaszczepiła w nim babcia jeszcze w dzieciństwie. Opowiada o swoich początkach w zawodzie oraz miłości do Małgorzaty, dla której przeprowadził się i zamieszkał w Polsce. Najważniejszą część książki stanowi 70 autorskich przepisów Teo Vafidisa. Na końcu książki "Filozofia smaku'' autor zamieścił praktyczny słowniczek polsko – grecki. Znajdują się tam specjalnie wybrane, podstawowe i najważniejsze zwroty, które warto zapamiętać przed podróżą do Grecji.

W warsztatach z mistrzem udział wzięli m.in. dziennikarze i fotoreporterzy, którzy przygotowali potrawy na podstawie przepisów z książki. Na stołach zagościły wyborne potrawy takie jak: starożytna sałatka z pęczakiem i dressingiem z granatu, spanakopitakia - różki z ciasta filo z nadzieniem szpinakowym czy ośmiornica z fenkułem i zielonymi oliwkami z miasta Retimno. Uczestnicy mogli się przekonać, że dania kuchni greckiej są nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Teo Vafidis pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu potraw, podpowiadał i dzielił się swoim doświadczeniem, a na koniec przyrządził smaczny deser. Podczas warsztatów nie zabrakło degustacji wszystkich przygotowanych potraw.

(DD)

zdjęcia: Maciej Goliszewski, Epoka dla Edipresse Ksiazki

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone