Firma RATIONAL w 2023 r. celebruje 50 lat obecności na światowym rynku. Z tej okazji odbyło się specjalne wydarzenie, na które zaproszeni zostali dziennikarze i projektanci kuchni gastronomicznych. W pierwszej części spotkania odbył się panel dyskusyjny na temat: „Jak zmieniła się gastronomia i jak może się zmienić?", którego moderatorem była Anna Pycińska, Dyrektor Marketingu RATIONAL. Uczestnikami interesujących rozmów o gastronomi byli: Agnieszka Małkiewicz, organizatorka konferencji dla najlepszych restauracji w Polsce; Michał Fabiszewski, Executive Chef Sodexo Poland oraz Łukasz Plewka, Manager w Cocktail Barze „Worek Kości".
Główną atrakcją spotkania były warsztaty kulinarne, które poprowadził Grzegorz Łapanowski, juror oraz prowadzący polską edycję Top Chef, ekspert kulinarny, założyciel Fundacji Szkoła na widelcu, właściciel marki Old Friends Kimchi oraz organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.
Specjalnie na tę okazję przyrządzono przystawki i dania główne, przygotowane przy pomocy urządzeń firmy RATIONAL. Na początku podano: tataki z sarny ze szpinakiem, owocami jagodowymi i młodymi buraczkami; casarecce i caponata z pieczonych warzyw oraz sałatkę z młodych ziemniaków, piklowaną szalotką, białymi sardelami i musztardą francuską. Mnie najbardziej do gustu przypadły szparagi pod parmezanem z chlebem shopukan i boczniakami. Dużymi walorami smakowymi cieszył się kulbin, czyli morska ryba podana z łuską z cukini i palonym masłem. Na koniec spotkania podano wyśmienity deser czyli: krem chantilly, mini pavlove i culis owocowe. Wszystkiemu towarzyszyła herbata Dilmah i kawa Saquella.
***
Grupa RATIONAL to światowy lider rynku i technologii urządzeń do termicznego przyrządzania potraw w kuchniach profesjonalnych. Założone w 1973 roku przedsiębiorstwo zatrudnia około 2200 pracowników, w tym ponad 1100 w Niemczech. Urządzenia RATIONAL produkowane są w dwóch zakładach: w niemieckiej miejscowości Landsberg am Lech, a także w Wittenheim we Francji. Do tej pory sprzedano ponad 1 200 000 urządzeń, które stały się standardem w kuchniach przemysłowych. Obecnie w piecach RATIONAL przyrządza się ponad 140 milionów potraw dziennie.
(DD)
zdjęcia: Wojciech Witkowski
redakcja@motywmedia.pl