Hotel Grand Sheraton, Warszawa
W luksusowym hotelu Sheraton Grand Warsaw odbyło się prestiżowe wydarzenie kulinarne Carnevale Eataliano, czyli niezapomniana i wyjątkowa podróż po smakach karnawału. Organizatorem spotkania był magazyn FOOD & FRIENDS. Natomiast gospodarzem wydarzenia został mistrz kulinarny Marcin Sasin, twórca restauracji włoskiej Cucina Mia. Wśród zaproszonych uczestników było wielu znanych szefów kuchni takich jak: Federico Zanasi z gwiazdkowej restauracji Condividere w Turynie, Matteo Baronetto z nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Del Cambio w Turynie, Andrea Camastra z gwiazdkowej warszawskiej Nuta Restaurant oraz Artur Skotarczyk z nagrodzonej gwiazdką poznańskiej Restauracja MUGA. Zaproszeni goście doświadczyli prawdziwej karnawałowej uczty inspirowanej włoską tradycją i nowoczesnością.
Na początku gospodarz spotkania Marcin Sasin podał wyśmienite krewetki sycylijskie z żelem z bergamotki i aksamitnym majonezem z zielonego pieprzu. Po jakimś czasie na scenie pojawił się Andrea Camastra, serwując swoją interpretację klasycznej Caprese – prostej, ale mistrzowsko skomponowanej kompozycji, w której każdy składnik odgrywał kluczową rolę.
Matteo Baronetto z Del Cambio zachwycił wszystkich połączeniem soczewicy, kawioru i cynamonu, tworząc danie o głębokim, wielowymiarowym smaku. Następnie podano słynne gnocchi z topinamburu i grzybami, które zaprezentował poznański szef kuchni Artur Skotarczyk. Ostatnim daniem było wyjątkowe risotto, przygotowane na intensywnym wywarze z pieczonego kurczaka i wzbogacone głębokim aromatem czarnej trufli przygotowane przez Federico Zanasi z Condividere. Ostatnim punktem spotkania była prezentacja wyjątkowego deseru czyli musu z limoncello, chrupiącym karmelem i liofilizowaną wiśnią, przygotowanego przez Marcina Sasina.
Wśród zaproszonych gości byli: znani szefowie kuchni, miłośnicy kulinariów i dziennikarze z branży. Wyjątkowe smaki podziwiali również: Grażyna Wolszczak, Robert Sowa, Cristina Catese i wielu innych.
Partnerami wydarzenia były takie firmy jak: Cisowianka Perlage, Audi Polska, ASKO Polska, Lavazza, Thermomix Polska, Havelland- Express Polska, Campari, Penfolds, Glenfiddich.
WW
żródło i zdjęcia: Food & Friends