Emilia-Romagna jest prawdziwym rajem dla miłośników jedzenia. W regionie tym oferowane są prawdziwe sery, mięsa, makarony, wina i inne produkty reprezentujące włoską tradycję kulinarną. Turyści przebywający w tym regionie powinni wybrać się w podróż Via Emilia, aby spróbować różnorodnych przysmaków i odwiedzić wiele, malowniczych miejsc. Począwszy od aromatów i antycznego otoczenia Targów Białej Trufli pochodzących z Apenin, gór w południowej Bolonii, po żyzną dolinę Pad, gdzie produkowany jest król sera Parmigiano Reggiano, odbywa się w ciągu roku ponad 40 imprez, na których każdy miłośnik jedzenia ma najlepsze produkty na wyciagnięcie ręki.
We wrześniu odbywa się na przykład Festiwal del Prosciutto di Parma w mieście o tej samej nazwie. Każdego roku przyciąga ponad 100 000 odwiedzających, którzy spożywają ponad 1000 różnych rodzajów szynki. Jedną z głównych atrakcji festiwalu jest tradycja "otwartych drzwi" fabryk szynek. Warto dodać że 10 milionów szynek parmeńskich produkowanych każdego roku przez 164 firmy Parma Ham Consortium, jest nadal wytwarzanych podobnie jak dwa tysiące lat temu, używając tylko dwóch składników: cenionej włoskiej wieprzowej nogi i szczypty morskiej soli.
W regionie poza 44 produktami i 33 winami z certyfikatami DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz IGP (gwarantującym jakość produktów z konkretnego regionu) znaleźć można między innymi 21 restauracji z gwiazdkami Michelin (jedna z 3 gwiazdkami, dwie z 2 gwiazdkami i osiemnaście z 1 gwiazdką); 33 restauracje Bib Gourmand, czyli restauracje o jakości Michelin poniżej 35 €.
Dodatkowo w Emilia-Romagna znajduje się 25 Muzeów Smaku, które opowiadają historię, proces produkcji i wiele innych ciekawostek o najbardziej typowej i słynnej lokalnej żywności. Wśród nich znajduje się Casa Artusi w Forlimpopoli, pierwsze centrum kultury gastronomicznej poświęcone włoskiej kuchni domowej oraz Regionalna Winiarnia w Dozza. Ponadto w Bolonii znajduje się nowy, kulinarny park Fabbrica Italiana Contadina – ponad 100000 m2, które oferuje gościom niezapomniane, kulinarne doznania.
(WW)
(żródło: materiały prasowe)
redakcja@motywmedia.pl