Koferencja degustacyjno-prasowa, na którą zostali zaproszeni dziennikarze, blogerzy, oraz influencerzy odbyła się 7 czerwca 2022 r. w Centrum Prasowym Foksal. Podczas spotkania zaproszeni goście mieli okazję degustacji 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia. Wśród nich znalazły się: wina wytrawne i słodkie, toskańskie oliwy z oliwek oraz sery naturalne i z dodatkami.
Degustacje win wytrawnych i słodkich - połączone z różnymi daniami degustacyjnymi - poprowadził Wojciech Bońkowski, znany krytyk winiarski i degustator. Wśród dań znalazły się: szparagi z sosem z tuńczyka oraz żółtkiem; tatar wołowy z zielonym sosem piemonckim oraz crostini z ragu z dzika. Najbardziej do gustu przypadły mi prezentacje serów o których opowiadał Gieno Mientkiewicz – dziennikarz kulinarny i ekspert serów. Podczas degustacji podano naturalny ser Mozzarella STG oraz galaretkę z Mozarelli STG z kremem z konfitowanych pomidorów koktajlowych i kremem balsamicznym, a także grzanki z musem z Mozzarelli STG z bazylią. Prawdziwym rarytasem okazał się naturalny ser Provolone Valpadana ChNP w połączeniu z lokalnymi produktami, czyli polskim miodem i z karmelizowaną cebulką. Ciekawe walory smakowe miał pikantny ser Provolone Valpadana DOP podany z grillowanymi truskawkami i śliwką. Na spotkaniu pojawił się również Alberto Leotti oraz Luigi Fanciulli wice prezydent i prezydent Consorzio Dop Terre di Siena – eksperci ds. oliwy z oliwek extra vergine.
Spotkanie poprowadził: Emiliano Castagna, właściciel Włoskiej Akademii Kulinarnej oraz Vice Prezes Włoskiej Izby Handlowej w Polsce. Wszystkie serwowane dania zostały przygotowane przez Włoską Akademię Kulinarną pod okiem Marco Ghia szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool.
(WW)
źródło i zdjęcia: materiały prasowe
redakcja@motywmedia.pl