Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre, Warszawa
Pierwszy Festiwal Kuchni i Kultury Sri Lanki odbył się w Warszawie w dniach 24-30 września 2017 roku. Wydarzenie zorganizowane zostało we współpracy z Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre (Restauracja Meza), Hilton Kolombo Hotel oraz z liniami lotniczymi Qatar Airways.
Celem całego wydarzenia była chęć propagowania w Polsce tradycji kuchni lankijskiej oraz przybliżenia kultury Sri Lanki w naszym kraju. Dwóch wybitnych szefów kuchni lankijskiej z hotelu Hilton z Kolombo odwiedziło Warszawę, tylko po to aby przygotować tradycyjne potrawy. Była to wspaniała okazja dla miłośników kuchni orientalnej do skosztowania tradycyjnych potraw ze Sri Lanki. Podczas festiwalu degustowano takie potrawy jak: Hopper's – naleśniki z jajkiem i pieprzem; Kottu Rotti – kurczak z cebulą, warzywami i chilli; Dhal Curries – curry z kurczaka w stylu lankijskim; Fish White Curry – ostro-kwaśne curry z rybą i wiele innych wyszukanych potraw.
Jak przystało na tego typu wydarzenia, nie mogło zabraknąć części artystycznej i kulturalnej. Jedną z atrakcji festiwalu był pokaz na żywo tradycyjnego tańca oraz prezentacje na temat atrakcji turystycznych i uprawy herbaty.
Warto dodać, że wydarzenie to odbyło się równolegle z obchodami 60-tej rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych pomiędzy Polską a Sri Lanką, które przypadły w 2017 roku. Na wyjątkowy wieczór w hotelu Hilton w Warszawie zaproszeni zostali znamienici goście. Wśród nich pojawił się Minister Spraw Zagranicznych Sri Lanki, który przybył do Warszawy na dwustronne konsultacje.
(WW)
redakcja@motywmedia.pl