Foodie City Warsaw, Warszawa
Czy karp jest dobry dla nas i środowiska? Pod takim tytułem odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Polski Karp Sp. z o.o. – Organizacja producentów w ramach kampanii „Karp – Zdrowy z Natury". W rozmowach udział wzięli dr hab. inż. Joanna Tkaczewska – Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, prof. dr hab. inż. Roman Kujawa – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; Dawid Tarasiewicz – Prezes Zarządu Polski Karp Sp. z o.o., Organizacja Producentów Hodowla Karpia oraz Marian Tomala – Gospodarstwo Rybackie Przyborów.
Czy karp jest lepszy od suplementów diet? Jakie ma właściwości odżywcze? Na te i inne pytania odpowiedziała dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, wykładowca Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
„Karp w polskiej tradycji kulinarnej kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ale jego wartość znacznie wykracza poza smaczny posiłek na świątecznym stole. Mięso tej ryby to bogate źródło cennych składników, tj., m.in.: kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D, witamin A, witamina B12, witamina E, wapń, czy kolagen, które mogą mieć istotny wpływ na nasze zdrowie, bo wspomagają je na wielu poziomach: od układu kostnego, przez układ sercowo-naczyniowy, aż po wsparcie w regeneracji mięśni, produkcji energii i zdrowiu stawów" – powiedziała dr hab. inż. Joanna Tkaczewska
„Nasza lokalna ryba jest doskonałym źródłem lekkostrawnego, pełnowartościowego białka, idealnego w diecie odchudzającej lub jadłospisie sportowców, kwasów tłuszczowych omega-3, wspierających metabolizm i zdrowie serca, ale także wykazujących silne właściwości przeciwzapalne, które są szczególnie cenne w leczeniu chorób zapalnych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). W przypadku cukrzycy typu 2 i innych chorób metabolicznych, regularne spożycie mięsa karpia, bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, może pozytywnie wpływać na poprawę wrażliwości na insulinę. Lepsza wrażliwość na insulinę pozwala na efektywniejsze wykorzystanie glukozy przez komórki, co pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi." – dodała dr hab. inż. Joanna Tkaczewska
„Nie można zapomnieć o zawartości w karpiu witaminy D. W Polsce, podobnie jak w wielu krajach o klimacie umiarkowanym, niedobory witaminy D są powszechnym problemem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy ekspozycja na słońce – naturalne źródło witaminy D – jest ograniczona. Szacuje się, że znaczna część populacji Polski ma niedobór tej witaminy, co może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zwiększenia ryzyka chorób autoimmunologicznych, a także problemów z kośćmi i stawami. Regularne spożywanie karpia może pomóc w zapobieganiu niedoborom witaminy D, a tym samym w utrzymaniu zdrowia kości, poprawie odporności oraz ogólnego stanu zdrowia."
– dodaje dr hab. inż. Joanna Tkaczewska.
„Dzięki wysokim właściwościom odżywczym i zdrowotnym, karpia zaliczamy do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która jest pochodzenia naturalnego i cechuje się udokumentowanym klinicznie efektem prozdrowotnym. Jedzmy karpia na zdrowie – nie tylko od święta." – podsumowała dr hab. inż. Joanna Tkaczewska.
Podczas spotkania poruszono również inne interesujące tematy takie jak: łańcuchy dostaw świeżego karpia, stawy karpiowe jako ważne ekosystemy wodne, a także ochrona bioróżnorodności akwakultury ryb słodkowodnych.
(WW)
źródło: materiały prasowe organizatora
redakcja@motywmedia.pl