«powrótMarcin Sasin, miłośnik kuchni azjatyckiej

Marcin Sasin Hotel Sheraton, Warszawa

Szefem kuchni w warszawskim hotelu Sheraton został Marcin Sasin. W jednym z najbardziej luksusowych hoteli w Warszawie będzie tworzył menu restauracji InAzja, SomePlace Else z daniami Tex-Mex, Lobby baru, Chef's Table oraz kreował oferty działu bankietów i cateringu. W restauracji InAzia przybliża Polakom smaki Azji wykorzystując oryginalne produkty i przyprawy. W swoim menu koncentruje się głownie na Tajlandii, Indonezji, Wietnamie i Chinach. Największą pasją Marcina Sasina jest kuchnia azjatycka. Aby poznać jej tajemnice, smaki i aromaty bardzo często podróżuje po Azji. Wtedy odwiedza najlepsze restauracje w tym regionie, spotyka się z szefami kuchni, a także degustuje słynną kulinarną sztukę ulicy.

Marcin Sasin jest absolwentem Uniwersytetu Warszawskiego na kierunku zarządzanie przedsiębiorstwem. Swoje doświadczenie zdobywał w restauracjach hoteli pięciogwiazdkowych. Pracował miedzy innymi w Westinie oraz w Sheratonie na stanowisku zastępcy szefa kuchni. Oprócz pracy w Polsce doświadczenie zdobywał w Singapurze, Tajlandii, Korei i Chinach. Przez ostatnie kilka lat współtworzył również menu Chef's Table w warszawskim Sheratonie, gdzie odkrywał przed gośćmi smaki kuchni europejskiej. Szef kuchni współpracuje także z organizacjami promującymi polską kuchnię w Europie i Azji oraz wykłada w szkołach gastronomicznych.

Od 2009 r. Marcin Sasin dołączył do grona szefów kuchni którzy prowadzą blog kulinarny. Jego założeniem jest propagowanie wyrafinowanej kuchni oraz dzielenie się pasją tworzenia kulinarnych dzieł sztuki. Ciekawe przepisy kuchni azjatyckiej można zobaczyć na blogu Akademia Kulinarna.

(WW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone