«powrótMenu Italiano. Na co dzień i od święta (recenzja książki)

Autor/autorzy: Praca zbiorowamenu italiano
Format: 220x220 mm
Stron: 496
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-7660-678-1
Wydawnictwo: Jedność

Kuchnia śródziemnomorska, w tym włoska ma na świecie mnóstwo zwolenników. Spowodowane to jest tym, że uchodzi za kuchnię bardzo zdrową. Do typowych produktów spożywczych należą: ryby i owoce morza, sery, różnego rodzaju warzywa i owoce, oliwa z oliwek stosowana zarówno do smażenia jak i do przyrządzania dressingów. Mięso pełni rolę drugorzędną. Z napojów preferowane jest wino.

Wydawnictwo Jedność wydało po raz kolejny album pt.: „Menu Italiano. Na co dzień i od święta". Zawiera on 365 dań na każdy dzień roku i podzielony jest na dwanaście miesięcy. Na początku danego miesiąca znajduje się kolorowa tablica z wiadomościami: co nas czeka w tym miesiącu, jakie jarzyny i owoce w nim się pojawiają i uwagi o czym należy pamiętać. Na końcu danego miesiąca na ładnych graficznych planszach znajdują się proponowane w nim potrawy w rozbiciu na: menu wegetariańskie, menu szybkie, menu lekkie, menu rybne, menu na zimno. Każdy przepis składa się z wyszczególnienia składników i czytelnego opisu jak daną potrawę przyrządzić. Podany jest też czas przygotowania potrawy, czas jej gotowania oraz nazwa wina, które najlepiej do tej potrawy pasuje. Większość przepisów ma też zamieszczoną profesjonalną poradę doświadczonego kucharza. Na stronach nieparzystych przy każdym przepisie znajduje się całostronicowe, kolorowe zdjęcie danej potrawy.

Różnorodność potraw kuchni włoskiej najlepiej obrazują nazwy dań. Są tu np.: ravioli del plin, spaghettini z klasycznym ragout , bucatini z szafranem i szparagami, tagliolini z anchois i cukinią, calamarata z langustynkami i bakłażanami, carpaccio z mięsa peklowanego z fasolą, cannoli z musem orzechowym, risotto z borowikami i orzechami laskowymi i wiele innych tradycyjnie włoskich potraw.
Album spełnia swoje przeznaczenie dla propagowania kuchni włoskiej. Jest czytelny, barwny, doskonale opracowany merytorycznie. Jest w nim mnóstwo porad i przystępnie podanych przepisów, które zadowolą każdego miłośnika kuchni włoskiej.

Trzeba też pochwalić kielecką drukarnię im. Adama Półtawskiego. Żywe, nasycone kolory, głęboka czerń druku i staranna oprawa powodują że pozycje drukowane przez tę drukarnię są najwyższej jakości.

tekst: Andrzej Witkowski

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone