MiniKiwi to owoce mało znanego u nas pnącza Aktinidia, które pochodzi z Dalekiego Wschodu, Chin, Korei i Japonii. W Polsce MiniKiwi wyhodowali i wprowadzili do szerszej produkcji naukowcy z SGGW.
Wygląd owoców
Owoce są wielkości dużych winogron i pokryte są w przeciwieństwie do kiwi delikatną jadalną skórką. Zależności od odmiany mogą być okrągłe lub wydłużone. Skórka też ma różne barwy. Może być zielona, zielono-czerwona, lub całkowicie czerwona. Miąższ jest słodki i może być zielony albo czerwony. Smak jest podobny do kiwi ale bardziej wyrazisty i aromatyczny.
Wartości prozdrowotne
MiniKiwi są bardzo bogate w witaminy. Posiadają dużo witaminy C (cztery razy więcej niż cytryny), witaminę E i wszystkie witaminy z grupy B. Z mikroelementów posiadają: wapń, szczególnie przydatny dzieciom i osobom starszym do wzmocnienia kości, potas który reguluje pracę serca, oraz magnez i fosfor które są niezbędne do funkcjonowania każdej komórki. Posiadają też luteinę, ważny kobiecy hormon odpowiedzialny za prawidłowy cykl miesiączkowy. Są mało kaloryczne. Owoce zawierają enzym actinidin który wspomaga trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego. MiniKiwi wzmacnia naturalną odporność i wydolność organizmu i chroni przed wiosennymi i jesiennymi przeziębieniami, obniża też poziom złego cholesterolu we krwi, ochrania i regeneruje wątrobę, a dzięki zawartości błonnika zapobiega zaparciom. Rośliny i owoce są hodowane naturalnie bez stosowania środków chemicznych i bez ingerencji człowieka.
Zastosowanie owoców
Owoce najlepiej spożywać surowe jako zdrową przekąskę lub w sałatkach owocowych. Można z nich przygotowywać konfitury i dżemy. Doskonale nadają się jako dodatek do ciast. Można z nich robić nalewki.
tekst: Andrzej Witkowski
redakcja@motywmedia.pl