Andrea Camastra, wybitny szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin - otworzył nową restaurację fine dining „Nuta". Restauracja rozpoczęła działalność 29 stycznia b.r. w budynku Ethos przy pl. Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie. To wielki dzień dla miłośników fine dining, pod którym kryje się cała kultura celebracji posiłku - od przygotowania jedzenia, przez sposób jego podawania, po samą degustację.
Mistrz „note by note"
Andrea Camastra należy do najbardziej znanych i utytułowanych szefów kuchni w Polsce, doceniananych również za granicą. Zdobył tak prestiżowe tytuły jak m.in. Chef of the Future 2015 oraz Chef of the Year 2017 Gault&Millau. Znalazł się również na liście 100 najlepszych kucharzy na świecie 2019 prestiżowego magazynu "Le Chef". Do niedawna był współwłaścicielem i szefem kuchni warszawskiej restauracji Senses, która pod jego przewodnictwem została nagrodzona słynną gwiazdką Michelin. Stała się tym samym drugim lokalem w Polsce, który otrzymał to zaszczytne wyróżnienie. Camastra od lat umiejętnie łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym sznytem i celebruje lokalną kulturę.
Nuta stanowi autorski koncept, w którym nacisk położony będzie na fuzję kuchni polskiej, włoskiej i molekularnej z wykorzystaniem wyrafinowanej i doprowadzonej przez Camastrę do perfekcji metody „note by note", czyli wyodrębnienia z produktów poszczególnych substancji i tworzenia z nich nieoczywistych połączeń smakowych. Z każdego produktu zostaje wyizolowany molekuł odpowiedzialny za jego smak, który następnie poddaje się multiplikacji. Pozbywa się w ten sposób wszystkich dodatkowych nut smakowych i zapachowych, których dany produkt nabiera w naturze, na przykład grzyby mają dodatkowe nuty mchu, drewna, igliwia. Jest to kolejny etap wtajemniczenia w kuchni molekularnej. Stosowanie tego typu metody gotowania wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, intuicji i doświadczenia, ale również specjalnego zaplecza technicznego i lokalowego w postaci laboratorium.
"Kręgosłupem moich smaków jest polska kuchnia, ponieważ jestem wielbicielem polskiej kultury. Nowa restauracja będzie zatem inspirowana kuchnią polską z włoskimi akcentami i delikatnym azjatyckim Fusion. To będzie kuchnia 360 stopni - od molekularnej do bardzo nowoczesnej, jak również zawierająca elementy kuchni starodawnej. Ma to być pełne, wyjątkowe doświadczenie kulinarne w odczuciu gości. W menu będziemy mieli dania takie jak śledź po kaszubsku, kwaśnica, oscypek z żurawiną czy nawet pierogi w mojej interpretacji. Wszystkie elementarnie tradycyjne dania polskiej kuchni z dodatkiem włoskich elementów zostały reinterpretowane w bardzo nowoczesny sposób" – mówi Andrea Camastra, właściciel i szef kuchni restauracji Nuta.
Lokalizacja restauracji
Nuta będzie zlokalizowana w jedym z najbardziej atrakcyjnych punktów Warszawy – placu Trzech Krzyży, w budynku Ethos. To jeden z najnowocześniejszych i najbardziej prestiżowych obiektów biurowo-handlowo-usługowych w stolicy. Obiekt kilka lat temu przeszedł gruntowną modernizację, a wysoka funkcjonalność, komfort i zgodność z zasadami zrównoważonego budownictwa zostały potwierdzone certyfikatem BREEAM na poziomie „Excellent". Najemców, poza wysoką jakością oferowanej przez Ethos powierzchni, przyciąga również jego doskonała lokalizacja na historycznym Trakcie Królewskim. W bliskim sąsiedztwie znajdują się liczne placówki dyplomatyczne i budynki rządowe, Giełda Papierów Wartościowych, a także ekskluzywne hotele, sklepy czy obiekty kulturalne. Nuta znajdzie się w otoczeniu innych prestiżowych marek takich jak DAVIDE LIFESTYLE, Fabiana Filippi czy Zegna.
Dobry partner w cenie
Podobnie jak w poprzedniej restauracji, najwyższej jakości produkty do dań będą sprowadzane z Japonii, Ameryki i Włoch, a polskie – z podkarpacia, z okolic Kolbuszowej. Andrea podkreśla także, że udział w sukcesie mają też jego bliscy i wieloletni, lojalni pracownicy.
źródło: materiały prasowe
redakcja@motywmedia.pl