«powrótPoziomki Magdy Gessler 2017/2018

Poziomki Magdy Gessler 2017/2018 Restauracja U Fukiera, Warszawa

W warszawskiej restauracji „U Fukiera" odbyła się uroczysta premiera książki Magdy Gessler pt: „Poziomki 2017/2018. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce". Podczas uroczystości wręczono wyjątkowe dyplomy Poziomki Magdy Gessler dla najlepszych hoteli i restauracji. Wśród szczęśliwych zwycięzców znalazło się kilka hoteli takich jak: Aries, Bellotto, St. Bruno, Bryza, Grand Lubicz, Remes Sport & SPA i inne. Wśród warszawskich restauracji Poziomki 2017/2018 otrzymały takie obiekty jak: U Fukiera, Banjaluka, Atelier Amaro, Bistro de Paris, Amber Room, Belvedere, N31 Roberta Sowy i wiele innych.

 

Czwarty raz z rzędu, wybitna osobowość polskiej sceny kulinarnej, Magda Geissler oddaje do rąk czytelników autorski Przewodnik Poziomki 2017/2018 p.t.: ,,Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce". Jest to przewodnik po najsmaczniejszych restauracjach i najmilszych hotelach, które Autorka osobiście odwiedziła i degustowała potrawy tamtejszej kuchni.

Restauracje i hotele są nagradzane poziomkami. Jedna poziomka oznacza że są dobre, dwie poziomki że są bardzo dobre, a trzy że są wybitne. Nowym wyróżnieniem jest korona z kwiatów poziomek. Oznacza to że takie miejsce skradło serce Autorki i pozostawiło trwały ślad do końca życia. Takich miejsc w przewodniku jest 16 rozsianych po całej Polsce.

Przewodnik jest podzielony na sześć regionów: Pomorze, Kaszuby i Kujawy; Górny i Dolny Śląsk; Wielkopolska i Ziemia Lubuska; Warmia i Mazury; Małopolska, Podhale i Podkarpacie oraz Mazowsze, Podlasie i Lubelszczyzna.

Każda restauracja i hotel jest opatrzona krótką, ale bardzo treściwą wzmianką. Magda Gessler pisze w niej o położeniu, wystroju zewnętrznym i wewnętrznym oraz o otoczeniu. Więcej miejsca jest poświęcone ludziom, pasjonatom prowadzących te lokale, wybitnym, kreatywnym szefom kuchni, o profesjonalnej, wyjątkowo miłej obsłudze, i życzliwości miejscowych do gości. Ponieważ jest to przewodnik po restauracjach, dużo miejsca Autorka poświęca produktom z których powstają te dania. Są to w większości produkty ekologiczne, hodowane przez miejscowych rolników, dostarczane zawsze świeże. W każdej notce są opisy niezwykle smacznych i gustownie podanych dań, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych.

Przewodnik spełnia swoją rolę, ludzie którzy ukochali podróżowanie po Polsce, chcą dobrze i smacznie zjeść i wypocząć w komfortowych warunkach znajdą w nim takie miejsca.

(AW)

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone