Studio CookUP i Restauracja Fort Wino, Warszawa
Dnia 4 października 2017 r. w Warszawie odbyła się uroczysta premiera książki Tomasza Jakubiaka pt: "Z miłości do lokalności". Tym razem premierze towarzyszyły dwa wyjątkowe wydarzenia: warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i fotoreporterów w Studiu CookUP oraz uroczyste spotkanie w restauracji Fort Wino. Obydwa spotkania poprowadził autor książki Tomasz Jakubiak - znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pod tytułem „Jakubiak - z miłości do lokalności".
Podczas warsztatów zaproszeni dziennikarze mieli okazję do osobistego spotkania z mistrzem kulinarnym, który pomagał uczestnikom w samodzielnym przygotowaniu sześciu autorskich dań na podstawie książki „Z miłości do lokalności". Nie mogło zabraknąć degustacji wszystkich przygotowanych potraw. Na stołach znalazły się wyborne potrawy takie jak imbirowo-cytrynowy bulion z kaczki jesiennej z pierogami jaglanymi; marynowane kawałki pstrąga w cytrynie; surówka z kalarepy i ogórka w stylu japońskim; makaron z czerstwym chlebem, smażonymi kaparami, kiszonymi pomidorkami cherry i wegańską pikantną kiełbasą; kluska miedzianogórska i maczanka krakowska z kajzerką.
Po degustacji wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na kolejne spotkanie w restauracji Fort Wino, gdzie lokalni, polscy przedsiębiorcy i wytwórcy wyróżnieni w książce prezentowali swoje specjały. Przybyli na spotkanie goście smakowali wybornych produktów w miłej i serdecznej atmosferze. Autor książki raczył gości opowieściami o tradycyjnej polskiej kuchni i jej skarbach. Nie zabrakło też pamiątkowych zdjęć, autografów i rozmów kuluarowych.
***
Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, felietonista i gospodarz popularnego programu „Jakubiak - z miłości do lokalności", „ Jakubiak lokalnie", „ Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+, który bije rekordy oglądalności. Jako ekspert kulinarny gościł w „Dzień Dobry TVN" „Pytaniu na śniadanie" i prowadził audycje radiowe w Antyradio i Programie 4 Polskiego Radia. Gotowaniem fascynuje się od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Jest jednym z niewielu kucharzy w Polsce, którzy promują polską kuchnię i polskich producentów. Ceniony szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych.
(WW)
Zródło: materiały prasowe organizatora, foto: Maciej Goliszewski - Epoka dla Edipresse Książki
redakcja@motywmedia.pl