W Warszawskim Domu Technika NOT odbyły się 52. Dni Przemysłu Mięsnego. Zwieńczeniem wydarzenia było ogłoszenie wyników 52. Konkursu „Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Jesień 2019.
Ocenę konkursową przeprowadzono w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie. Jej przedmiotem były produkty zgłoszone przez 47 zakładów mięsnych i drobiarskich.
Wszyscy producenci zostali wyróżnieni dyplomami „Za najwyższą jakość produktu" Jesien 2019. Od tej pory nagrodzone w Konkursie produkty mogą być znakowane znakiem towarowym „Produkt najwyższej jakości" Jesień 2019.
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za zwycięstwo w 52. Konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Jesień 2019 otrzymały:
- Zakłady Mięsne HAGA PLUS Sp. z o.o. w Jastrzębiu Zdroju.
Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za „wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin" w 52. KONKURSIE „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" JESIEŃ 2019 otrzymał:
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach
Specjalne wyróżnienie za najwyżej oceniony produkt wytwarzany metodami tradycyjnymi otrzymały:
- Zakłady Mięsne „SZUBRYT" Zbigniew Szubryt w Chełmcu za szynkę swojską sądecką tradycyjną.
Specjalne wyróżnienie za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymał:
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach za Boczek od Kołdrasa z Komina.
Specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi otrzymał:
- Zakład Masarski KRAWCZYK Sp. z o.o. Sp. k. w Mleczkowie za kiełbasę swojską.
Ponadto dyplomy otrzymali producenci tacy jak: Zakłady Mięsne HAGA PLUS Sp. z o.o. w Jastrzębiu Zdroju, Zakład Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KOŁDRAS w Proszówkach, Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta w Lubomi, Zakłady Mięsne „BYSTRY" Sp. z o.o. Sp. k. w Swarzędzu, Zakłady Mięsne SKIBA S.A. w Chojnicach, Zakłady Mięsne „NOVE" Sp. z o.o. w Nowem i wiele innych.
Pełną listę nagrodzonych producentów można znaleźć na stronie: www.ibprs.pl
Organizatorem konkursu był Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu przy współpracy ze Stowarzyszeniem Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Fundacją Techniki Polskiej. Honorowy patronat nad imprezą objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
(DD)
redakcja@motywmedia.pl