«powrótPrzedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej w Warszawie

Tydzień Kuchni Polskiej rozpoczyna się 11 listopada, w Święto Niepodległości i trwa do 20 listopada 2022 r. Wcześniej w Warszawie i Krakowie odbyły się dwa wydarzenia branżowe o wspólnej nazwie Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej. Była to idealna okazja, by poznać bogactwo i różnorodność kuchni polskich regionów.

Do restauracji Buffo w Warszawie zaprosił gości jej właściciel i szef kuchni Grzegorz Janczewski oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafał Zaręba oraz Dariusz Nikodemski. Przygotowali oni trzy kulinarne przystanki poświęcone kuchni mazurskiej, śląskiej i żydowskiej.

Przystanek kulinarny Kuchnia Mazur miał do zaoferowania: plińce z pomoćką, sandacza z sosem rakowym, szmurkulem i puree borowikowym. Historię potraw kuchni Mazur przybliżył Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO.

Podczas przystanku Kuchnia Śląska, zaproponowano bezmięsne potrawy z południa Polski. Wśród nich znalazły się: manna na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli; czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym, a także kopa w białej czekoladzie z maliną. Kuchnię śląską przybliżył uczestnikom szef kuchni Dariusz Nikodemski.

Ostatnim przystankiem tego wieczoru była Kuchnia Żydowska. W skład menu weszły: gefilte fish z karpia, czulent z jagnięciny oraz rugelachy z konfiturą różaną. Żydowskie tradycje kuchenne przybliżył Grzegorz Janczewski, właściciel Restauracji Buffo.

Tomasz Noga, sommelier Makro Polska zaproponował odpowiednie wina do serwowanych potraw. O historii kuchni polskiej, a także o przygotowanych smakołykach opowiedziała Agnieszka Kuś, przewodniczka turystyczno-kulinarna.

***

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie mające na celu promocję patriotyzmu kulinarnego oraz wspieranie lokalnych restauracji. Odbywa się od 2018 roku w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO – Polskich Skarbów Kulinarnych. Jest on skierowany do każdego, kto chciałby wesprzeć rodzimą kuchnię. Od 11 do 20 listopada „narodowych" przysmaków będą mogli spróbować goście restauracji, które z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowały specjalne biało-czerwone menu. Dostępny jest już system rezerwacyjny, który umożliwi wcześniejsze zaplanowanie wizyty w konkretnym lokalu. Wystarczy wybrać restaurację i termin oraz menu w specjalnej cenie 69 zł, 99 zł lub 119 złotych, by cieszyć się prawdziwie polskimi smakami. Listę restauracji biorących udział w akcji można sprawdzić na stronie: www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, tam też można dokonać rezerwacji.

(DD)

źródło i zdjęcia: materiały prasowe Makro Polska; zdjęcie (1,2,3,4): Wojciech Witkowski

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone