«powrótRestauracja Pam Pam (nasz test)

Restauracja Pam Pam, wnętrzaDobra lokalizacja restauracji, eleganckie i ponadczasowe wnętrza, dwie sale, otwarta kuchnia i wyśmienite menu. Nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy stworzone przez małżeństwo Paulinę i Andrzeja Piliszek – twórców sukcesu Myoni Group, lidera na rynku nieruchomości luksusowych.

MIEJSCE

Kamienica z lat 90. XIX wieku w której zlokalizowana jest restauracja mieści się przy ulicy Emilii Plater 9/11 w Warszawie. Należała do rodziny Wittów, w chwili obecnej bardzo znanych i cenionych przedsiębiorców. W budynku znajdowały się między innymi: zakład produkcyjny i apartamenty właścicieli. Obecnie w kamienicy prowadzony jest hotel Witt, należący do potomków Adolfa Witta.
Na parterze budynku znajduje się elegancka i przytulna restauracja Pam Pam, która pojawiła się po koniec 2018 roku. Jej wnętrza zostały zaprojektowane przez pracownię architektoniczną Tamawski Division. Do dyspozycji gości są przede wszystkim dwie starannie wyposażone sale, które mogą pomieścić ok. 30 osób.

SZEF KUCHNI

Szef kuchni Paweł Rumowski swoje zawodowe doświadczenie zdobywał w jednych z najlepszych hoteli i restauracji w Polsce m.in. w restauracjach Amber Room i Art Déco, w pięciogwiazdkowym Hotelu SPA Dr Ireny Eris w Polanicy Zdroju, czy luksusowym hotelu The Westin w Warszawie. W przewodniku Poland 100 Best Restaurants Awards został wybrany najlepszym szefem kuchni roku 2015 regionu południowo-zachodniego w Polsce. Paweł Rumowski proponuje autorskie menu, które zaspokoi gusta oraz dopieści podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Bazuje ono wyłącznie na prostocie, świeżości i najwyższej jakości produktu. Tworząc niebanalne specjały szef kuchni wprowadza maksymę „Gotowanie jest jak rodzina. Należy podchodzić do niego z miłością i szacunkiem, albo nie podchodzić wcale".

MENU

Restauracja Pam Pam łączy polską tradycję z akcentami śródziemnomorskimi w kuchni Premium. W menu restauracji znajdują się wykwintne przystawki i dania główne, aromatyczne zupy i wyborne desery.

Dla wegetarian poleca się delikatne i mocno kremowe risotto z dodatkiem karczochów, świeżych grzybów i aromatyzowanych trufli. Z kolei fani sałat mogą skosztować świeżego mixu sałaty rzymskiej z pomidorkami, kaparami, anchois, kurczakiem lub krewetkami w subtelnym sosie Cesar z tabasco i dodatkiem parmezanu. Miłośnicy zup powinni wybrać rosół z kaczki z pierożkami krewetkowymi. Z dań głównych na szczególną uwagę zasługuje: comber z sarny z puree z buraków, karmelizowaną cebulą, aronią i kaszą gryczaną; biodrówka jagnięca z pieczonym kalafiorem, puree z selera i czarnym czosnkiem, oraz pierś kaczki confit z czerwoną kapustą, topinamburem, żurawiną i gnocchi z sera ricotty.

Biorąc pod uwagę mój gust kulinarny na początek wybrałem: tatar wołowy przygotowany z najwyższej jakości polędwicy wołowej z dodatkiem aromatycznych grzybów, włoskiej słoniny lardo, żółtka, sera bursztyn, kaparów oraz żelu z pietruszki. Jako smakosz dań mącznych nie mogłem pominąć pierożków cielęcych ze szpinakiem. Po tym wszystkim zamówiłem zupę, czyli żurek z jajkiem przepiórczym, białą kiełbasą i smażonymi ziemniakami. Z oferty dań głównych wybrałem troć z porem confit, gryką, kawiorem z łososia i veloute z owoców morza. Do tego podano Riesling Classic, wino półwytrawne pochodzące z Niemiec. Po daniu głównym przyszedł czas na wyborny deser, czyli mus baileys z karmelizowanymi bananami i lodami espresso. Uzupełnieniem była lampka wina półsłodkiego Ramos Pinto Ruby Port pochodzącego z Portugalii.

OCENA

Bardzo dobra restauracja, idealna na spotkania towarzyskie i biznesowe oraz romantyczne wieczory we dwoje. Oprócz świetnego menu Pam Pam słynie z wyboru dobrych win w przystępnych cenach. Restauracja ma dobrze skomponowaną kartę dań, niepowtarzalną atmosferę i świetną obsługę kelnerską z dużym doświadczeniem somelierskim. Dużym udogodnieniem są bezpłatne miejsca parkingowe dla gości, co warto docenić w Warszawie.

(WW)

zdjęcia: materiały prasowe restauracji Pam Pam

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone