Hotel Double Tree by Hilton, Warszawa
Śniadanie mistrzów można skosztować w restauracji Garden w Double Tree by Hilton Warsaw. Jest to specjalne menu przeznaczone dla najpopularniejszych polskich sportowców. Od grudnia 2014 dostępne jest także dla gości odwiedzających hotel. Skąd wziął się pomysł na stworzenie smacznych i zdrowych posiłków? To nie żaden przypadek. Hotel Double Tree by Hilton Warsaw to baza polskiej reprezentacji w piłce nożnej. W hotelu mieszkali też nasi Mistrzowie Świata w piłce siatkowej, zawodnicy Legii Warszawa i wielu innych znanych zawodników.
Jak powinien wyglądać zdrowy posiłek dla sportowców? Powinno być w nim dużo makaronów, kasz, płatków owsianych, brązowego ryżu i pieczywa razowego. W takim posiłku powinno być jak najmniej cebuli, czosnku, fasoli i kapusty. Ograniczane są też przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, papryka, pieprz, curry czy gałka muszkatołowa. Wskazane są sery żółte, twarogi, wędlina z indyka oraz miody i dżemy. Nie może zabraknąć gotowanych warzyw. Wśród owoców polecany jest banan, obok pomarańczy i ananasa.
W związku z premierą śniadania mistrzów zorganizowano śniadanie prasowe na które zaproszono kadrę zarządzającą hotelu oraz dziennikarzy. Dla zgromadzonych gości przygotowano wyjątkowe śniadanie, lekkostrawne zawierające dużo węglowodanów i białka. Oprócz tradycyjnego śniadania przygotowano także gorące zestawy obiadowe, w których dominował kurczak i gotowane warzywa. Jedną z potraw rybnych był: pieczony filet z halibuta w sosie pesto ze szczypiorku. Do popicia zestaw herbat oraz soki z wyciskanych owoców. Na deser ciasta, lekkie bez wysokokalorycznych polew i kremów.
***
Ekspertem i autorem menu dla siatkarzy jest Andrzej Bryk – szef kuchni restauracji Garden w warszawskim hotelu Double Tree by Hilton. Od roku 2004 pracuje społecznie jako wiceprezes obok Kurta Schellera w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni – organizacji, która skupia ludzi z branży gastronomicznej, a w szczególności kreatorów Sztuki Kulinarnej i znanych Szefów Kuchni. W 2013 r. Andrzej Bryk rozpoczął pracę w hotelu Double Tree by Hilton Warsaw i jako Szef Kuchni oferuje menu „szyte na miarę” dla każdego rodzaju gości o różnych potrzebach.
redakcja@motywmedia.pl