«powrót"Świąteczna forma" - warsztaty kulinarne z udziałem Roberta Sowy

Art Bistro Stalowa 52, Warszawa

Związek Polskie Mięso zorganizował wyjątkowe warsztaty kulinarne pt: „Świąteczna forma". Spotkanie odbyło się tuż przed świętami w niepowtarzalnej przestrzeni Art Bistro Stalowa 52 w Warszawie. Uczestnicy spotkania odkryli sekrety bożonarodzeniowej kuchni i nauczyli się, jak zamienić każdy posiłek w ucztę dla oczu i podniebienia.

Nad wszystkim czuwali wyjątkowi goście: ambasador kampanii „Polskie mięso w dobrej formie", znany szef kuchni Robert Sowa, oraz goście specjalni – dietetyczka i ekspertka kampanii Wanda Baltaza, słynny kucharz i influencer Grzegorz Zawierucha, oraz Antek Smykiewicz - wokalista, kompozytor i autor tekstów.

Znany z delikatności i uniwersalności kurczak oraz wieprzowina będąca symbolem tradycyjnych polskich smaków idealnie wpisała się w koncepcję zdrowego i świadomego odżywiania.

Zarówno kurczak, jak i wieprzowina to świetne źródła białka, które wspiera budowę mięśni, regenerację i odporność. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie, które pozwala zachować ich wartości odżywcze. Dania prezentowane podczas kampanii, m.in. stir fry z kurczaka czy pieczony schab z sosem z tuńczyka, to doskonałe przykłady zdrowych i pełnowartościowych posiłków" – powiedziała Wanda Baltaza, dietetyczka

Wybitny szef kuchni Robert Sowa, znany z nowoczesnych interpretacji polskich dań, specjalnie dla kampanii przygotował dwa przepisy: na Stir Fry z piersi kurczaka oraz na pieczony schab wieprzowy z sosem z tuńczyka. Potrawy te były świetnym przykładem, jak tradycyjne polskie mięso może być wykorzystywane w nowoczesnej kuchni.

Wieprzowina i kurczak to niezwykle wdzięczne składniki. Można je przygotować w klasyczny sposób, ale także nadać im zupełnie nowe życie jak w przypadku schabu z sosem z tuńczyka. To danie to doskonały przykład, że polska tradycja może współgrać z inspiracjami kuchni śródziemnomorskiej. Kreując przepisy dla kampanii chciałem pokazać, że polskie mięso ma ogromny potencjał i może być bazą dla kreatywnych, nowoczesnych potraw" – powiedział Robert Sowa.

Dagmara DziułaNajwiększą atrakcją warsztatów kulinarnych było przygotowanie czterech potraw z kurczaka i wieprzowiny takich jak:
- Stir Fry z piersi kurczaka z porem, mini cukinią, boczniakiem, czerwoną papryką, orzeszkami ziemnymi, sosem słodko-kwaśnym i kolendrą;
- pieczony schab wieprzowy z sosem z tuńczyka, kaparami, suszonymi pomidorami i pieczoną czerwoną papryką;
- wolno pieczone żeberka bez kości, z ananasem, porem, pieczarkami, cebulą, chili, sosem miodowo-sojowym, prażonymi orzechami nerkowca i szczypiorkiem;
- sałatka z wędzonego kurczaka, z awokado, ogórkiem, ananasem, kiełkami fasoli Mung, czerwoną cebulą, czosnkiem, imbirem, sosem Ponzu, prażonymi ziarnami sezamu i tajską bazylią.

Kurczak to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów mięsa w Polsce i na świecie. Jego delikatny smak oraz łatwość przygotowania sprawiają, że można go wykorzystać w nieskończonej liczbie przepisów – od tradycyjnych dań po nowoczesne potrawy inspirowane kuchniami z różnych zakątków globu. Kurczak w stylu stir fry to kwintesencja prostoty i zdrowia. Dzięki odpowiedniemu smażeniu i dodatkom warzyw zachowujemy pełnię smaku i wartości odżywczych. Cieszę się, że mogę pokazać, jak polskie mięso może wpisywać się w nowoczesne trendy kulinarne". – powiedział Grzegorz Zawierucha, znany kucharz i influencer.

Po praktycznej części spotkania, w świątecznej atmosferze odbyła się degustacja przyrządzonych potraw, a także tych przygotowanych przez restaurację Art Bistro Stalowa 52.

(WW)

żródło i zdjęcia: materiały prasowe Związku Polskie Mięso, foto nr 2: Wojciech Witkowski

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone