Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Przy tej okazji warto przypomnieć, że Polska jest największym producentem tych owoców w Europie, a ich wysoka jakość jest ceniona przez konsumentów na całym świecie.
Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Wg szacunków GUS, w naszym kraju zebrano w zeszłym roku ok 3,4 mln ton tych owoców. Polskie jabłka są doceniane na całym świecie również ze wzgledu na unikatowy smak. Jaki jest ich sekret? Na efekt końcowy uprawy jabłek, czyli smak, wygląd i strukturę owocu ma wpływ bardzo wiele, pozornie nieistotnych czynników. Zdaniem naszych rodzimych sadowników, kluczem do sukcesu jest klimat. Występujące w Polsce różnice temperatur między ciepłymi dniami i chłodnymi nocami sprawiają, że polskie owoce uzyskują unikalny, głęboki smak. Jabłka, to nasz prawdziwy hit eksportowy i jeden z symboli polskiego rolnictwa za granicą. Warto doceniać je przez cały rok.
Bardzo ważne jest, aby konsumenci poszerzali swoją wiedzę o polskich jabłkach, których najwyższa jakość, smak i niezastąpione wartości odżywcze sprawiają, że nasi producenci należą do absolutnej światowej czołówki. Dietetycy od lat przekonują do codziennego spożywania krajowych owoców, ze wzgledu na ich wyjątkowe walory odzywcze. Światowy Dzien Jabłka to świetna okazja do świętowania, gdyż polskie jabłka to prawdziwy skarb.
Polskie jabłka uzyskały wsparcie promocyjne w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy prowadzonej w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
źródło: materiały prasowe
redakcja@motywmedia.pl