Comfort Food Studio, Warszawa
W Comfort Food Studio mieszczącym się w Hali Koszyki odbyło się spotkanie prasowe z okazji Światowego Dnia Żywności. Podczas spotkania poruszono temat marnowania żywności przez Polaków. Zaprezentowano także najnowszy raport „Nie marnuj jedzenia 2017" - wyniki badania opinii publicznej zrealizowane przez Kantar Millward Brown. Dzięki raportowi można było usłyszeć odpowiedzi na takie pytania jak: co najczęściej i dlaczego wyrzucają Polacy w swoich domach?, w jaki sposób edukować Polaków jak nie marnować jedzenia, dlaczego uczniowie marnują jedzenie w szkole? oraz w jaki sposób Banki Żywności ograniczają marnotrawstwo żywności?
Wspomnano też o badaniach realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW) na temat "Ilość marnowanej żywności oraz związanych z marnowaniem pożywienia strat wybranych składników odżywczych przez młodzież".
Nie mniej interesujący okazał się raport Najwyższej Izby Kontroli pt: "Wdrażanie zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych", który pokazał problem krótkich i zbyt wczesnych przerw obiadowych w szkole. Podczas spotkania usłyszano opinie ekspertów m.in.: z Ministerstwa Edukacji Narodowej, Najwyższej Izby Kontroli, Lidl Polska oraz Grzegorza Łapanowskiego, prezesa Fundacji Szkoła na Widelcu.
Po chwili przedstawiono program wydarzeń specjalnych organizowanych w całej Polsce, przez Banki Żywności z okazji Światowego Dnia Żywności. W związku z tym odbędą się happeningi, warsztaty kulinarne i konferencje. Wydarzenia te będą organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcić ich do ograniczania marnowania żywności oraz nauczyć ich jak odżywiać się prawidłowo.
W drugiej części spotkania zaproszono na wyjątkowy lunch – dania Effect „Zupa Disco", który przygotował Karol Okrasa – szef Kuchni Lidla oraz Julian Karewicz – szef Comfort Food Studio. Pierwszy z nich przygotował placki ziemniaczane z jagnięciną. Drugi z nich zachwycił wszystkich smaczną zupą z topinamburu.
***
Z badań Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo - 51%, wędliny - 49%, warzywa - 33%, owoce - 32%, a także jogurty - 16%. Wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są natomiast: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 34%, czy zbyt duże zakupy 15%, co oznacza, że zdarza się nam kupować zdecydowanie więcej niż potrzebujemy.
Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. W największych ilościach młodzież pozostawia niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa, jak wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzonych około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.
Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów.
Aby edukować dzieci i dorosłych w tym temacie w ramach projektu EFFECT, finansowanego ze środków Erasmus Plus, Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała wspólnie z partnerami planszową grę rodzinną. Podczas gry dzieci i ich rodzice dowiadują się, jak uprawiana jest żywność, w jaki sposób należy dokonywać zakupów oraz przechowywać ją w domu.
(DD)
redakcja@motywmedia.pl