Muzeum Pałacu Króla Jana III, Warszawa
W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbyło się wydarzenie pt: „Trendy Kolacji". Na uroczystym spotkaniu było ponad 80 przedstawicieli branży HoReCa. Uroczyste wydarzenie zapoczątkowało nowy cykl spotkań w ramach programu „Szef dla Szefów" Makro Polska. Zapoczątkowano na nim najnowsze trendy kulinarne na sezon jesień-zima 2017/2018. Wydarzenie prowadziła Weronika Lewandowska, tworząca strategie marketingowe dla sektora HoReCa. Budowanie marketingu restauracji wokół właściciela, wielki powrót tłuszczy i pieców opalanych drewnem, długi czas przygotowania potraw oraz serwowanie ziołowych naparów – to najnowsze trendy, które wkrótce zawładną gastronomią.
Przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej wysłuchali aktualne trendy, a także degustowali wyjątkowe potrawy. Autorami tych dań nie byli najzwyklejsi kucharze, ale wybitni szefowie kuchni. Wśród nich byli między innymi: gospodarz spotkania Maciej Nowicki – szef kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, Paweł Serafin – szef kuchni Akademii Inspiracji Makro w Warszawie, Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Cezary Powała – szef kuchni hali Makro nr 1 w Warszawie, Adam Ciupka – szef kuchni firmy Nestlé, Gerard Rytter – szef kuchni marki Develey Polska, oraz Michał Oszczyk – menedżer centrum szkoleniowego Gourmet Foods, importera i dystrybutora herbaty Dilmah.
Uczestnicy spotkania mogli degustować takie dania, jak consomme wołowe z pomidorowym ravioli, warzywami julienne i pianą bazyliową, terina z foie gras z galaretką porzeczkową, domowym chlebem z daktylami, pieczonymi figami, sosem tymiankowym i musem z kiszonych cytryn i pistacji, a na deser brownie na ciepło z lodami herbacianymi. Do popicia czekała rozgrzewająca herbata wędzona z ciemnym rumem, sokiem jabłkowym i syropem z kwiatu czarnego bzu oraz specjalnie dobrane przez sommeliera wina.
(DD)
żródło: materiały prasowe Makro
redakcja@motywmedia.pl