Restauracja Pera, Warszawa
Warszawa to dynamiczne i ciągle rozwijające się miasto nowoczesnych hoteli, biurowców, a także eleganckich restauracji. Oficjalne otwarcie nowej restauracji o nazwie "Pera" odbyło się w warszawskiej dzielnicy Włochy przy Al. Krakowskiej.
Szefem kuchni jest Nestor Grojewski, który jest warszawiakiem z urodzenia. Był on osobistym kucharzem sławnego reżysera i scenarzysty Martina Scorsese, gotował dla sławnych aktorek i aktorów amerykańskich m.in.: Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Matta Damona, Leonarda Di Caprio. Od 12 roku życia mieszkał w Rzymie i obsługiwał najlepsze restauracje z gwiazdkami Michalina a także hotele 5-gwiazdkowe. Przygotowywał dania w cateringach rzymskich, jak również dla rządu rzymskiego. Miał swoją restaurację przez 10 lat o nazwie Crudop - czyli podawane na surowo ryby. Była to najlepsza restauracja rybna w Rzymie. Nestor Grojewski mieszkał w Rzymie 31 lat, ale chęć powrotu do Polski była silniejsza.
W restauracji ,,Pera'' serwowana jest kuchnia śródziemnomorska. Na początku serwowano prosecco przy dźwiękach muzyki poważnej oraz różne przystawki: tatar z tuńczyka, kuskus, ośmiornicę, sałatki, sery i grillowane warzywa, mięsa na zimno w różnych sosach. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Hitem okazały się pierożki z owocami morza ze słodkim sosem, a także inne pyszne orientalne dania.
Na otwarcie restauracji ,,Pera" przybyło kilka znanych osób. Pojawili się między innymi: J.E. Tunç Üğdül - Ambasador Turcji w Polsce, Maciej Orłoś wraz z żoną Joanną Twardowską-Orłoś, Marek Dutkiewicz razem z piosenkarką Joanną Dark i Janusz Panasewicz. Wieczór muzycznie uświetnili znakomici artyści, między innymi klubowa wokalistka Natalia Łuszczak razem z Eweliną Krupą grającą na skrzypcach. Wokalistki zaprezentowały nowoczesną muzykę klubową i takie utworzy jak np. "His Girl'', czy "Move You Body" Marshalla Jeffersona.
(DD)
zdjęcia: materiały prasowe restauracji Pera
redakcja@motywmedia.pl