Restauracja Warung Jakarta, Warszawa
Dnia 16 września 2016 odbyło się uroczyste otwarcie restauracji Warung Jakarta. Obecnie jest to jedna z pierwszych restauracji w Polsce z kuchnią Indonezyjską. Jej założycielami jest: Mateusz Rybiński, oraz szefowie kuchni Yudhi Harijono i Marieo Juniartho.
Część oficjalną uroczystości otworzył J.E Peter Frans Gontha, Ambasador Indonezji w Polsce, który wygłosił specjalne przemówienie. Chwilę potem przemówił Mateusz Rybiński polski miłośnik kulinariów, który ponad dwa lata spędził w Indonezji. Po przemówieniach nastąpiła część artystyczna, która obejmowała pokaz tańca indonezyjskiego. Wśród zaproszonych gości byli między innymi: wokalistka Kaya, ambasador Indonezji J.E Peter Frans Gontha, inni dyplomaci, społeczność indonezyjska oraz wielu znamienitych gości.
Specjalnie na ten wieczór szefowie kuchni Julius, Marieo i Ula Ziolkowska przygotowali wykwintne indonezyjskie potrawy. Nie zabrakło Soto Ayam, bardzo pożywnej zupy z wielu warzyw i ziół z ciekawie przyrządzonym kurczakiem o smaku curry. Podawana też z ryżem i limonką lub ostrym sosem sambal. Wśród przekąsek dominowała Gado Gado, czyli sałatka z gotowanych na parze warzyw i jajek, polana satay, słodkim sosem orzechowym. Dania główne przygotowane na ten wieczór to: Rendang, pikantna wołowina w sosie z indonezyjskich ziół oraz Ayam Balado, wyrazisty kurczak w pikantnym czerwonym sosie z chili i pomidorów. Do tego oczywiście biały lub czerwony ryż który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Na deser serwowano Angsle, jawajski deser z kokosem i owocami chlebowca oraz zielone naleśniki Dadar Gulung barwione liściem Pandan z nadzieniem z wiórków kokosowych.
(WW)
redakcja@motywmedia.pl