Foodie City Warsaw, Warszawa
Za nami konferencja prasowa pt.: „Czy karp jest dobry dla nas i środowiska?", w której udział wzięli: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska – Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, prof. dr hab. inż. Roman Kujawa – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie; Dawid Tarasiewicz – Prezes Zarządu Polski Karp Sp. z o.o., Organizacja producentów oraz Marian Tomala – Gospodarstwo Rybackie Przyborów. Podczas spotkania poruszono tematy dotyczące dietetyki, akwakultury ryb słodkowodnych, a także przedstawiono rynek hodowli karpia.
Zwieńczeniem wydarzenia były warsztaty kulinarne z karpiem w roli głównej, które odbyły się w wyjątkowej przestrzeni kulinarnej. Było to jedno z wydarzeń zorganizowanych przez Polski Karp Sp. z o.o. -Organizacja producentów w ramach kampanii „Karp Zdrowy z Natury", której celem są działania edukacyjno-promocyjne w celu budowania świadomości społeczeństwa na temat walorów zdrowotnych polskiego karpia.
Tego dnia uczestnicy spotkania zostali zabrani w wyjątkową podróż kulinarną przez smaki, aromaty i nieoczywiste połączenia, które pozwoliły odkryć wszechstronność karpia.
Warsztaty poprowadził Kamil Klekowski, wybitny szef kuchni, który od wielu lat specjalizuje się w kreowaniu potraw z karpiem w roli głównej. Wspólnie z Organizacją Producentów Polski Karp i Lokalną Grupą Rybacką „Opolszczyzna" przeprowadził dziesiątki warsztatów kulinarnych. Podczas tego spotkania doświadczony mistrz podzielił się wiedzą i sekretami dotyczącymi filetowania i pokazał krok po kroku jak filetować karpia. Zdradził również cenne wskazówki jak wybierać świeżego karpia i jak dobierać odpowiednie składniki, które podkreślą smak dania.
Uczestnicy warsztatów pod okiem mistrza, nauczyli się podstaw obróbki karpia oraz samodzielnie zrobili trzy potrawy: rozgrzewającą zupę krem z karpia z imbirem, dynią i mleczkiem kokosowym; pieczeń z karpia z boczniakami sosem grzybowym oraz pieczony w piekarniku filet nacinany z karpia z warzywami. Przysłowiową wisienką na torcie była oczywiście degustacja samodzielnie przyrządzonych potraw.
Miłośnicy gotowania opuścili warsztaty kulinarne wyposażeni w wiedzę teoretyczną oraz praktyczną, a także odkryli karpia na nowo. Otrzymali również „Certyfikat udziału w warsztatach – Nowa przemiana karpia".
(DD)
redakcja@motywmedia.pl