Wschód czy zachód? Przed takim dylematem stanęło jury konkursu na dwóch warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach kampanii „Pewne jest jedno - Polskie Mięso. Najlepsze w kuchniach świata". Sędziowie oceniali walory smakowe i wizualne dań z polskiej wieprzowiny i drobiu przygotowane w stylu azjatyckim i europejskim. Zaproszeni goście przygotowali potrawy pod czujnym okiem znakomitych kucharzy - Oli Nguyen i Matteo Brunettiego. Atmosferę rywalizacji podsycał udział Jacka Kurowskiego - znanego komentatora sportowego. Na bieżąco śledził postępy gotowania i komentował je niczym boiskowe zmagania. Najlepsze dania wybrało jury. Pod uwagę brano wygląd dań, smak oraz dbałość o zachowanie wartości odżywczych.
W spotkaniu poza ambasadorami kampanii udział wzięli Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso oraz prof. Agnieszka Wierzbicka. Eksperci kampanii zapoznali uczestników z najnowszymi wynikami badań na temat mięsa w zdrowej diecie. Prof. Agnieszka Wierzbicka wskazała na korzystne proporcje składników odżywczych w mięsie. – Wieprzowina wysokiej jakości, czyli na pewno mięso od polskich hodowców może nawet pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Oczywiście przy założeniu, że jest częścią dobrze zbilansowanej diety.
Spotkania były częścią kampanii „Pewne jest jedno - Polskie Mięso. Najlepsze w kuchniach świata" prowadzonej przez Związek Polskie Mięso, a sfinansowanej ze środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
(DD)
źródło i zdjęcia: materiały prasowe
redakcja@motywmedia.pl