Restauracja Moonsfera, Warszawa
"Polska wołowina elementem zdrowego żywienia" – pod takim tytułem w ogródku restauracyjnym położonym na tarasie Centrum Olimpijskiego w Warszawie odbyło się wiosenne spotkanie promujące polską wołowinę. Gościem specjalnym wydarzenia był Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Moonsfera. Podczas gotowania wspominał o walorach zdrowotnych mięsa wołowego, oraz o tym jak je najlepiej przyrządzać, aby było zdrowe, smaczne i aromatyczne.
Wybitny szef kuchni specjalnie na tę okazję przygotował wyjątkową przekąskę z polskiej wołowiny. Było to sashimi z polędwicy wołowej z sałatką słodko-kwaśną z mango, wakame i grzanką z brioszy. Podano ją na talerzach przykrytych szklanymi kloszami, pod którymi znajdował się dym wędzarniczy.
Po części pokazowej, wszyscy goście zostali zaproszeni na wyjątkowy lunch, podczas którego rozmawiano o tym jak i gdzie promować polską wołowinę. Mnie osobiście najlepiej spodobała się druga część lunchu, czyli pachnąca i wyśmienita zupa orientalna. Był to specjalnie przygotowany bulion orientalny na prędze wołowej o niezapomnianym smaku i aromacie. Największym zaskoczeniem były same dodatki dodane do bulionu. Nie zabrakło w nim oczywiście mięsa wołowego, makaronu, młodych warzyw, ziemniaków i szczypioru, grzybków shitake i... jaja poached.
Po jakimś czasie podano danie główne. Znów na mojej twarzy pojawiło się zadowolenie, ponieważ podano moje ulubione policzki wołowe – mięciutkie i rozpływające się w ustach. Podano je w sosie korzennym z szalotkami, pieczonymi na ogniu ziemniakami, smażonymi buraczkami z wiśniami oraz brokuły.
Na koniec spotkania podano niespodziankę, czyli wyśmienity deser na bazie serka mascarpone.
(WW)
redakcja@motywmedia.pl