«powrótXIII Gala konkursu Polska od kuchni "Złoty Widelec"

Airport Hotel Okęcie, Warszawa

Za nami kolejna już XIII edycja prestiżowego Konkursu Polska od Kuchni. Podczas uroczystej gali wręczono statuetki Złotych Widelcy najlepszym restauracjom w Polsce. Podczas uroczystości po raz drugi wręczono godła promocyjne Chefs Choice. Nagroda przyznawana jest przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa dla oferowanych produktów wysokiej jakości. Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom cztery zaszczytne tytuły Arcymistrz Sztuki Kulinarnej. Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP. Muzyczną część wieczoru zapewnił wokalista Sebastian "Gavlik" Gawlik.

Wśród zaproszonych gości była między innymi: Katarzyna Bosacka, wybitna dziennikarka, prezenterka telewizyjna, youtuberka i osobowość medialna.

Elementem uroczystości była strefa wystawiennicza, na której producenci mieli okazję zaprezentować swoje marki, produkty i nowości. Swoje stoiska zaprezentowały takie firmy jak: Paczka Wędlin z Rusiborza, Serowarnia Na Zielonej Łące, Wesoła Rodzinka, Świat Przypraw, Octim, Zarzeccy, Newby, Inter Europol, Miolli, Di Wine, Royal Apple, Starck's, Bukat i inne.

Po części oficjalnej odbył się uroczysty bankiet. Twórcą menu podczas uroczystego wieczoru był szef kuchni hotelu Airport Okęcie.

Laureaci XIII edycji Konkursu Złoty Widelec 2024

Laureaci Chefs Choice
Serowarnia Na Zielonej Łączce
Royal Aple Producent firma Activ
Paczka Wędlin z Rusiborza

Arcymistrzowie Sztuki Kulinarnej
Marcin Sobol – Prezes Stowarzyszenia Euro Taques Polska
Bartosz Peter – Instytut Kulinarny Transgourmet
Michał Matuszewski – Szef Kuchni Restauracji I Love Italy
Jarosław Uściski – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Nagrody specjalne
Katarzyna Bosacka „Za propagowanie zdrowego stylu odżywiania"
Lubiana – Lider Rynku Porcelany w Polsce.

Szef Kuchni Roku 2024
Patryk Kotarba

Manager Roku 2024 w gastronomii
Justyna Ossowska – Restauracja Rybańska

Odkrycie Gastronomiczne Roku
My Place Bar & Restaurant Hotel My Story - Gdynia

Debiut Gastronomiczny Roku 2024
Restauracja Primitivo Kuchnia i Wino - Warszawa

Hotelowa Restauracja Roku 2024
Restauracja Przędzalnia „Hotel Fabryka Wełny" – Pabianice

Kobiecy Wymiar w Gastronomii
Restauracja Kuźnia Smaków Złoty Stok

Najlepsza Restauracja na Kurpiach
Restauracja Miodowa – Hotel Korona w Ostrołęce

Najlepsza restauracja na Kaszubach
Restauracja Mała Cegielnia w Miszewie

Najlepsza Restauracja Rodzinna w 2024 r. w Gdańsku
Restauracja Fenomen

Sklep Gastronomiczny Roku 2024
Strefa Rybna – Warszawa

Cukiernia Roku 2024 w Polsce
Pasticceria Galanteria Mignon – Top Marka Złotego Widelca

NAGRODY ZŁOTY WIDELEC
Kuchnia Autorska
Restauracja Republika Róż by Andrzej Gołąbek - Poznań
Restauracja Moonsfera – Warszawa
Restauracja Scoria – Bydgoszcz

Kuchnia Polska
Restauracja Świętoszek Tartufe – Warszawa
Restauracja Kucharia 2 – Gdańsk

Kuchnia Węgierska
Restauracja Balaton – Zabrze

Kuchnia Azjatycka
Restauracja Tran Tran

Kuchnia Galicyjska
Willa Biała – Warszawa

Kuchnia Ukraińska
Inspektor Louge – Warszawa

Kuchnia Międzynarodowa
Restauracja Canoe Show

Pełna lista nagrodzonych znajduje się na stronie organizatora.

(WW)

zdjęcia: akpa

Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone