Airport Hotel Okęcie, Warszawa
Za nami kolejna już XIII edycja prestiżowego Konkursu Polska od Kuchni. Podczas uroczystej gali wręczono statuetki Złotych Widelcy najlepszym restauracjom w Polsce. Podczas uroczystości po raz drugi wręczono godła promocyjne Chefs Choice. Nagroda przyznawana jest przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa dla oferowanych produktów wysokiej jakości. Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom cztery zaszczytne tytuły Arcymistrz Sztuki Kulinarnej. Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP. Muzyczną część wieczoru zapewnił wokalista Sebastian "Gavlik" Gawlik.
Wśród zaproszonych gości była między innymi: Katarzyna Bosacka, wybitna dziennikarka, prezenterka telewizyjna, youtuberka i osobowość medialna.
Elementem uroczystości była strefa wystawiennicza, na której producenci mieli okazję zaprezentować swoje marki, produkty i nowości. Swoje stoiska zaprezentowały takie firmy jak: Paczka Wędlin z Rusiborza, Serowarnia Na Zielonej Łące, Wesoła Rodzinka, Świat Przypraw, Octim, Zarzeccy, Newby, Inter Europol, Miolli, Di Wine, Royal Apple, Starck's, Bukat i inne.
Po części oficjalnej odbył się uroczysty bankiet. Twórcą menu podczas uroczystego wieczoru był szef kuchni hotelu Airport Okęcie.
Laureaci XIII edycji Konkursu Złoty Widelec 2024
Laureaci Chefs Choice
Serowarnia Na Zielonej Łączce
Royal Aple Producent firma Activ
Paczka Wędlin z Rusiborza
Arcymistrzowie Sztuki Kulinarnej
Marcin Sobol – Prezes Stowarzyszenia Euro Taques Polska
Bartosz Peter – Instytut Kulinarny Transgourmet
Michał Matuszewski – Szef Kuchni Restauracji I Love Italy
Jarosław Uściski – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Nagrody specjalne
Katarzyna Bosacka „Za propagowanie zdrowego stylu odżywiania"
Lubiana – Lider Rynku Porcelany w Polsce.
Szef Kuchni Roku 2024
Patryk Kotarba
Manager Roku 2024 w gastronomii
Justyna Ossowska – Restauracja Rybańska
Odkrycie Gastronomiczne Roku
My Place Bar & Restaurant Hotel My Story - Gdynia
Debiut Gastronomiczny Roku 2024
Restauracja Primitivo Kuchnia i Wino - Warszawa
Hotelowa Restauracja Roku 2024
Restauracja Przędzalnia „Hotel Fabryka Wełny" – Pabianice
Kobiecy Wymiar w Gastronomii
Restauracja Kuźnia Smaków Złoty Stok
Najlepsza Restauracja na Kurpiach
Restauracja Miodowa – Hotel Korona w Ostrołęce
Najlepsza restauracja na Kaszubach
Restauracja Mała Cegielnia w Miszewie
Najlepsza Restauracja Rodzinna w 2024 r. w Gdańsku
Restauracja Fenomen
Sklep Gastronomiczny Roku 2024
Strefa Rybna – Warszawa
Cukiernia Roku 2024 w Polsce
Pasticceria Galanteria Mignon – Top Marka Złotego Widelca
NAGRODY ZŁOTY WIDELEC
Kuchnia Autorska
Restauracja Republika Róż by Andrzej Gołąbek - Poznań
Restauracja Moonsfera – Warszawa
Restauracja Scoria – Bydgoszcz
Kuchnia Polska
Restauracja Świętoszek Tartufe – Warszawa
Restauracja Kucharia 2 – Gdańsk
Kuchnia Węgierska
Restauracja Balaton – Zabrze
Kuchnia Azjatycka
Restauracja Tran Tran
Kuchnia Galicyjska
Willa Biała – Warszawa
Kuchnia Ukraińska
Inspektor Louge – Warszawa
Kuchnia Międzynarodowa
Restauracja Canoe Show
Pełna lista nagrodzonych znajduje się na stronie organizatora.
(WW)
zdjęcia: akpa