Autor: Marion Grillparzer
Format: 165 x 200 mm
Stron: 128
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Rok wydania: 2018
ISBN: 978-83-7971-698-2
Wydawnictwo: Jedność
***
Kolejną książką wydaną przez Wydawnictwo Jedność w niezwykle interesującej i potrzebnej serii Poradniki „Zdrowie" jest książka pt.: „Zupy, które leczą, dają energię, pomagają schudnąć i chronią jelita".
Książka składa się z dwóch głównych części. Pierwsza ma tytuł Dlaczego zupy leczą, druga Przepisy na zdrowe zupy. Każda z części ma podrozdziały. Część pierwsza ma trzy podrozdziały, część druga ma ich sześć. We wszystkich podrozdziałach znajdują się drukowane na kolorowych aplach bardzo przydatne wskazówki i ważne wiadomości do zapamiętania.
Część pierwsza zaczyna się od wyszczególnienia zalet jakie mają zupy, ze szczególnym uwzględnieniem bulionu. Ta potrawa od wieków była uważna za zdrową, sytą i dającą energię. Potem jest wywiad z lekarzem i specjalistą medycyny niekonwencjonalnej oraz szefem kuchni z austriackiej restauracji, którzy namawiają do większego spożycia zup, omawiając ich zalety. W tej części są wymienione historyczne osoby, które w żywieniu odegrały znaczącą rolę. Jest tu wzmianka o dawnych zupach klasztornych, o Hildegardzie z Bingen, która zalecała codzienne spożywanie warzyw. Jest też mowa o wynalazcy zupy „na winie", który stworzył ją dla żołnierzy i o zupie niderlandzkiego lekarza, którą podawano chorym dla wzmocnienia. Dużą część zajmuje opis korzystnych substancji dla organizmu oraz dla zdrowych kości i stawów. Opisane są witaminy, minerały, aminokwasy, które znajdują się w zupach. Są tu też wskazówki jak np.: zadbać o wątrobę, co stosować żeby się nie przetłuściła, jak pomóc żołądkowi oraz jelitom, żeby długo były sprawne i nie sprawiały dolegliwości.
Druga część książki „Przepisy na zdrowe zupy" zawiera szereg istotnych rad dla gotujących zupy. Znajdują się tu przepisy na zdrowe wywary: na prawdziwy wywar na kościach, na prawdziwy wywar drobiowy, na prawdziwy wywar drobiowy, warzywny i grzybowy. Jest też opis krótkiego programu oczyszczania organizmu przy pomocy zup oraz wyszczególnione są naturalne przyprawy i ich lecznicze właściwości m.in.: chili, goździki, imbir, kurkuma, pietruszka, zioła prowansalskie. Największą część zajmują przepisy na zupy. Jest ich dużo: cztery przepisy na zupy błyskawiczne, trzynaście przepisów na przysmaki śniadaniowe, dziesięć przepisów na potrawy mające zastosowanie podczas detoksu i przepisy na zdrowe i odżywcze sałatki. Wszystkie przepisy nie są zbyt pracochłonne ani trudne w gotowaniu i mają w składzie ogólnie dostępne składniki.
Zupy, które leczą to książka bardzo ciekawa i potrzebna. Skorzystają z niej wszyscy ci, którzy gotują często zupy, a dzięki Wydawnictwu Jedność mogą wzbogacić swoją wiedzę kulinarną.
tekst: Andrzej Witkowski
redakcja@motywmedia.pl