POLECAMY

Tworzę smaki, które podpowiada serce

Tworzę smaki, które podpowiada serce

Rozmowa z mistrzem wędliniarskim Jackiem Łomżyńskim, szefem „Bastionu Smaku"

Jacek Łomżyński mieszka i tworzy swoje wędliny niedaleko Olsztyna. Jego „Bastion Smaku" wytwarza je wyłącznie na zamówienie, a on sam wciąż eksperymentuje dodając do najlepszych szynek czy polędwic coraz to nowe kompozycje ziół. Mimo nawału zamówień mistrz Jacek Łomżyński znalazł dla nas czas, by podzielić się swoimi przemyśleniami na temat prawdziwych polskich wędlin.

Wojciech Potocki: - Panie Jacku, zbliżają się święta Bożego Narodzenia, w Pana masarni praca wre jak w kopalni za najlepszych czasów. Czego przygotowujecie najwięcej, szynek czy może kiełbas?

Jacek Łomżyński: - Na wstępie chciałbym wszystkim czytelnikom przesłać pełny kosz pozytywnej, świątecznej energii i złożyć najserdeczniejsze życzenia Świąteczne i Noworoczne. Nich się Wam spełnią marzenia, a ciepło domowego ogniska niech nigdy nie znika. A jeśli chodzi o jedzenie spróbujcie poszukać mitycznej ambrozji. Bastion Smaku powstał przede wszystkim z pasji. Z pasji do wyjątkowych ludzi, z pasji do zdrowego odżywiania oraz z pasji do ziół i roślin. Nasze wyroby powstają według ściśle określonego cyklu. Nikt nikogo nie pogania, nikt niczego nie przyspiesza. Wszystko ma swój czas i miejsce...

więcej
Nowość! Artistry Signature Select Pielęgnacja Ciała

Nowość! Artistry Signature Select Pielęgnacja Ciała

Każde ciało jest inne, każde jest wyjątkowe, a nasza skóra ma różną grubość i teksturę w różnych jej częściach. Na przykład na twarzy jest cieńsza i delikatniejsza niż reszty ciała, szczególnie pod oczami. Za to skóra dłoni i dekoltu jest szczególnie narażona na zanieczyszczenia. Marka Artistry przygotowała kolekcję zmysłowych, spersonalizowanych produktów do pielęgnacji ciała bogatych w wyciągi roślinne pozyskiwane z farm Nutrilite. By każda kobieta mogła dbać o swoje wspaniałe ciało w sposób, na jaki ono zasługuje...

więcej
Wieniawa zjadłby karpia

Wieniawa zjadłby karpia

Rozmowa z Rafałem Borowskim, menadżerem restauracji „U Wieniawy"

O kuchni oficerskiej, gościnności i zwyczajach przedwojennej Warszawy opowiedział nam menadżer restauracji „U Wieniawy", która od miesiąca działa przy placu Piłsudzkiego 9, w bocznym skrzydle Teatru Wielkiego, w Warszawie.

Wojciech Potocki: Kuchnia oficerska w restauracji „U Wieniawy". Skąd pomysł na taki gastronomiczny koncept?

Rafał Borowski: To projekt grupy ludzi od dawna blisko związanych z gastronomią. Czemu akurat taki projekt? Po prostu, zależało na tym, by otworzyć restaurację, która nie będzie powtórzeniem wielu innych. Nie chcieliśmy otwierać lokalu, który zaproponuje po raz kolejny pizzę, polędwicę i kilka innych dań podawanych wszędzie w Warszawie. To bardzo ważne, szczególnie w okresie pandemii, by nowa restauracja była rozpoznawalna i goście ją akceptowali...

więcej
Październikowy „Dotyk Francji"

Październikowy „Dotyk Francji"

Rozmowa z Sylwią Sasal, rzeczniczką prasową akcji French Touch

Rzecznicy prasowi nie są gwiazdami wydarzeń, które propagują. Za to wiedzą zawsze „co w trawie piszczy". Postanowiliśmy, więc, tym razem, porozmawiać o wielkiej akcji, która od wielu lat promuje w Polsce Francję z... rzeczniczką prasową „French Touch" Sylwią Sasal.

Zacznijmy od... początku. Współpracuje pani z organizatorami „French Touch" od dobrych kilku lat. Jak to się zaczęło?

Sylwia Sasal - Moja przygoda z French Touch zaczęła się 5 lat temu. Kiedy zobaczyłam po raz pierwszy tą akcję, pomyślałam, że jest to idealny projekt dla mnie, ponieważ interesuję się francuską kulturą, mówię po francusku i współpracuję z francuskimi firmami...

więcej
Hilton Świnoujście Resort & Spa w Warstwach od Anny Glik

Hilton Świnoujście Resort & Spa w Warstwach od Anny Glik

Zdrojowa Invest & Hotels otworzyła tuż przy plaży obiekt Hilton Świnoujście Resort & SPA w kompleksie Balic Park Molo. Do dyspozycji gości są 173 pokoje, siłownia, salon SPA, restauracje i bary. Dużym atutem obiektu jest bezpośredni dostęp do parku wodnego Balic Park Molo Aquapark, w którym znajdują się baseny, zjeżdżalnie, sauny, tężnia i fala do surfingu. Młoda polska artystka tworząca pod pseudonimem Warstwy, współpracująca m.in. z domem mody Hermès, stworzyła kolekcję grafik, które dopełnią wnętrza nowego, designerskiego hotelu nad Bałtykiem.

więcej
Nowe hotele w Warszawie

Nowe hotele w Warszawie

Rynek inwestycji hotelarskich w Warszawie w latach 2017-2021 wygląda dość interesująco i ma tendencje wzrostową. W 2017 roku otworzono pięć hoteli takich jak: Indigo, Golden Tulip, Holiday Inn, City Komfort oraz Varsovia Apartamenty Jerozolimskie. Z kolei w 2018 roku otworzono dziesięć obiektów, z czego aż trzy z segmentu 5-gwiazdkowego. W kwietniu otwarto Renaissance na Okęciu, w maju Raffles Europejski, a w listopadzie hotel Warszawa. Do września 2019 r. otworzono sześć kolejnych, ale na tym zapewnie nie koniec. Obecnie w Warszawie realizowane jest kilka inwestycji hotelarskich, które są na etapie budowy. Oto najważniejsze z nich.

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone