Przegląd rynku

„Nuta" Andrei Camastry – nowa restauracja w warszawskim Ethosie

„Nuta" Andrei Camastry – nowa restauracja w warszawskim Ethosie

Andrea Camastra, wybitny szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin - otworzył nową restaurację fine dining „Nuta". Restauracja rozpoczęła działalność 29 stycznia b.r. w budynku Ethos przy pl. Trzech Krzyży 10/14 w Warszawie. To wielki dzień dla miłośników fine dining, pod którym kryje się cała kultura celebracji posiłku - od przygotowania jedzenia, przez sposób jego podawania, po samą degustację.

więcej

Trendy na rynku kawy

Trendy na rynku kawy

Preferencje coraz bardziej wymagających i świadomych konsumentów sprawiają, że chcąc wyjść na przeciw ich oczekiwaniom, producenci i dystrybutorzy z kawowej branży muszą proponować rozwiązania nie tylko innowacyjne i ciekawe, ale przede wszystkim charakteryzujące się wysoką jakością oraz wpisujące się jednocześnie w szerszy nurt slow food i zdrowego stylu życia. Dla rosnącej grupy konsumentów dużą rolę odgrywa pochodzenie ziaren...

więcej

Emilia Romagna prawdziwy raj dla miłośników jedzenia

Emilia Romagna prawdziwy raj dla miłośników jedzenia

Emilia-Romagna jest prawdziwym rajem dla miłośników jedzenia. W regionie tym oferowane są prawdziwe sery, mięsa, makarony, wina i inne produkty reprezentujące włoską tradycję kulinarną. Turyści przebywający w tym regionie powinni wybrać się w podróż Via Emilia, aby spróbować różnorodnych przysmaków i odwiedzić wiele, malowniczych miejsc.

więcej

Jak wybrać patelnię?

Jak wybrać patelnię?

Naleśniki, gulasz czy jajko sadzone - każda z tych potraw wymaga innego rodzaju patelni. Czym należy się kierować przy jej wyborze? Na co warto zwrócić uwagę, by gotowanie było łatwe, szybkie i przyjemne?

więcej

Kuchnia singla, czyli jakie sprzęty warto mieć w kuchni...

Kuchnia singla, czyli jakie sprzęty warto mieć w kuchni...

Śniadanie w lokalnej kawiarni, obiad w restauracji, a na kolację gotowy posiłek z dostawą do domu. To często najwygodniejszy sposób odżywiania, kiedy nie musimy przyrządzać na co dzień dań dla całej rodziny. Według licznych ankiet, niemal połowa singli przyznaje, że nie umie gotować, a duża część twierdzi, że po prostu nie ma odpowiednio urządzonej kuchni lub brakuje w niej sprzętu AGD, bez którego gotowanie jest znacznie utrudnione.

więcej

Kalendarz sezonowy polskich warzyw

Kalendarz sezonowy polskich warzyw

Koncepcja jedzenia zgodnego z sezonowym kalendarzem jest znana ludziom od zawsze. Niegdyś naturalne było, że żywienie opierało się na produktach, które spożywa się w ich naturalnym okresie występowania. Wraz z rozwojem transportu i nowoczesnych technologii konsumenci mają większy wybór. Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać kierując się kalendarzem sezonowym.

więcej

Wyjątkowe kawy, stworzone dla prawdziwych koneserów

Wyjątkowe kawy, stworzone dla prawdziwych koneserów

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

 

więcej

Mini Kiwi

Mini Kiwi

MiniKiwi to owoce mało znanego u nas pnącza Aktinidia, które pochodzi z Dalekiego Wschodu, Chin, Korei i Japonii. W Polsce MiniKiwi wyhodowali i wprowadzili do szerszej produkcji naukowcy z SGGW. Owoce są wielkości dużych winogron i pokryte są w przeciwieństwie do kiwi delikatną jadalną skórką. Zależności od odmiany mogą być okrągłe lub wydłużone. Skórka też ma różne barwy. Może być zielona, zielono-czerwona, lub całkowicie czerwona.

więcej

Nowe pomysły na koktaile warzywne

Nowe pomysły na koktaile warzywne

Pólki sklepowe i targowiska wypełniły się całą mocą pięknych, kolorowych, sezonowych polskich warzyw. Poniżej przedstawiamy kilka prostych pomysłów na szybkie, pyszne i naładowane witaminami posiłki do szkoły lub pracy. Ich składniki to samo zdrowie. Czy pamiętacie, że według rekomendacji WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) trzeba jeść minimum 400 gramów warzyw dziennie?

więcej

Światowy Dnień Jabłka (28 września)

Światowy Dnień Jabłka (28 września)

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Przy tej okazji warto przypomnieć, że Polska jest największym producentem tych owoców w Europie, a ich wysoka jakość jest ceniona przez konsumentów na całym świecie. Jaki jest ich sekret? Na efekt końcowy uprawy jabłek, czyli smak, wygląd i strukturę owocu ma wpływ bardzo wiele, pozornie nieistotnych czynników...

więcej

Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny

Fakty i mity na temat drobiu i wieprzowiny

Na temat mięsa drobiowegi i wieprzowego krąży wiele mitów. Jaka jest prawda o tych gatunkach mięs? Czy wieprzowina zawiera dużo cholesterolu? Czy drób z chowu ekologicznego ma więcej białka? Czy rosół jest dobry na wszystko? Czy żelazo znajdujące się w szpinaku jest lepiej przyswajalne niż te z wieprzowiny? Na te i wiele innych pytań znajdziemy odpowiedź w materiale opracowanym przez biuro kampanii informacyjnej "Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje".

więcej

Polskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)

Polskie mięso w liczbach (stan 2018 r.)

Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny. Polski drób jest hitem eksportowym, a Polacy należą do największych smakoszy drobiu w całej UE. W polskich gospodarstwach domowych wieprzowina niezmiennie stanowi podstawowy gatunek mięsa. Z badań analizujących dietę Polaków na podstawie wydatków wynika, że aż: 18% białka, 9% żelaza, 16% witaminy B1 i 13% witaminy B2, jakie spożywamy w codziennej diecie, pochodzi z wieprzowiny...

więcej
Copyright © motywmedia.pl Wszystkie prawa zastrzeżone