Premiera książki M. Gessler "Autobiografia apetyczna"
W zimowy wieczór w restauracji Ale Gloria odbyła się oficjalna premiera nowej książki Magdy Gessler „Autobiografia apetyczna”. Tym razem nie jest to jednak książka kucharska, lecz autobiografia. Gessler nie napisała książki własnoręcznie, uczyniła to dziennikarka Magdalena Żakowska po rozmowach z restauratorką. Jest to wyjątkowo szczera i pasjonująca lektura wzbogacona o oryginalne przepisy.
Przed Zamkiem Ujazdowskim w Warszawie odbyła się wyjątkowo „słodka” i radosna impreza zatytułowana Wielkie Śniadanie z Nutellą. Głównym motywem całego wydarzenia były 50 urodziny Nutelli, jednego z najpopularniejszych kremów czekoladowych na świecie. Na miłośników Nutelli czekała wielka uczta na świeżym powietrzu, w tym kulinarne doznania, rodzinne rozrywki i wiele konkursów dla wszystkich. Specjalnie na tę okazję, przygotowano prawie 1000 słoików Nutelli...
Oliviero Toscani dla firmy Roleski
W Pałacu na Wyspie w Łazienkach Królewskich odbył się wyjątkowy lunch prasowy, którego gościem był Oliviero Toscani, słynny włoski fotograf, twórca najsłynniejszych kampanii reklamowych znanych marek takich jak: Esprit, Chanel i Fiorucci. Tym razem mistrz fotografii nawiązał współpracę z firmą Roleski, dla której stworzono kampanię wizerunkową „Wolność, wyobraźnia, smak”. Specjalna kampania reklamowa, przedstawiana jest w wielu mediach...
Niezwykłe właściwości zwykłych owoców
W Radziejowicach w hotelu Afrodyta Business & Spa odbyła się konferencja pt.: ,,Niezwykłe właściwości zwykłych owoców'' zorganizowana przez Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej. Konferencja zachęcała do odkrycia siły, która drzemie w małych owocach o wielkiej mocy. Lato to czas obfitości świeżych i pysznych owoców. Pojawiają się truskawki, maliny, borówki i porzeczki, których niezwykłe właściwości znane są od pokoleń.
Inauguracja konceptu Dom Wódki
Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Włosi grappą i prosecco. Amerykanie sławią bourbon, Meksykanie tequilę, a Hiszpanie gloryfikują swoje wina. Polacy zaś mają doskonałą wódkę, uznawaną na świecie jako najbardziej rozpoznawalny produkt oprócz specjałów regionalnych. Połączenie tych wyjątkowych atutów przyczyniło się do powstania Domu Wódki mieszczącego się przy Placu Teatralnym w Warszawie.
Złote Medale World Food Warsaw 2016
Złote Medale 2016 to prestiżowy konkurs, który co roku towarzyszy warszawskim targom World Food Warsaw. Jego celem jest promocja najlepszych wyrobów prezentowanych podczas wystawy. Profesjonalne jury składające się z przedstawicieli z branży ocenia skład wyrobów (w tym surowców wykorzystywanych do produkcji, ich pochodzenia i technologii wytwarzania), posiadanych certyfikatów, opakowania i oznakowania oraz koncepcji marketingowej i sposobu dystrybucji.
Warszawa od kuchni - "Złoty Widelec"
W restauracji LIF w Warszawie odbyła się V edycja akcji rekomendującej stołeczną gastronomię „Warszawa od kuchni". Galę poprowadziła Laura Łącz – polska aktorka teatralna, filmowa i pisarka. Nagrody wręczał organizator całego wydarzenia, a przede wszystkim prezes WIP – Waldemar Piórek. Podczas uroczystości, przyznano nagrody w kilku kategoriach.
W warszawskim Centrum Expo XXI odbyła się III edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów. W uroczystości otwarcia udział wzięli: wiceminister rolnictwa Zbigniew Babalski, prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski, poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski oraz dyrektor targów Agnieszka Szpanerska. Na targach spotkali się producenci i dystrybutorzy żywności, napojów, alkoholi, dodatków do żywności oraz technologii.
Premiera książki Roberta Sowy "Krok po kroku"
Uroczysta premiera książki "Krok po kroku z Robertem Sową" odbyła się w Restauracji N°31 przy ul. Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Samego autora nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ od dawna jest prawdziwym autorytetem w dziedzinie kulinariów. Jako właściciel autorskiej restauracji „N31 Restaurant & Bar" oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy, na co dzień potwierdza swój kunszt znakomitego kucharza i propaguje kuchnię polską w nowej odsłonie.
Promocja książki "Bosacka po polsku - Nowoczesne przepisy kuchni polskiej"
W restauracji „Quchnia Artystyczna" w Warszawie odbyła się uroczysta promocja książki pt: „Bosacka po Polsku – Nowoczesne Przepisy Kuchni Polskiej". Samej autorki nie trzeba nikomu przedstawiać. Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka kultowego programu" Wiem co jem" w TVN Style. Laureatka telekamery, Kryształowego Pióra, Lauru Ekoprzyjaźni oraz głównej nagrody „Libertas et Auxilium" Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Premiera książki Lary Gessler "Słodki Zielnik Lary"
W warszawskim Studio Praga odbyła się uroczysta premiera książki Lary Gessler "Słodki zielnik Lary". W swojej pierwszej wydanej książce prezentuje znane wszystkim zioła, takie jak: liść laurowy, tymianek czy kminek jako dodatek do deserów. Dla przykładu tymianek można połączyć z jabłkiem i migdałami, by stworzyć pyszny ciepły krem czy dodać do koktajlu z suszonych śliwek.
Uroczyste otwarcie japońskich delikatesów Deli by Sakana
Przy ulicy Moliera 4/6 w Warszawie odbyła się degustacja i prezentacja wyjątkowego konceptu jakim jest Deli By Sakana – wyjątkowy sklep z artykułami kuchni japońskiej, jakiego jeszcze nie było. Specjalnie na tę okazję uczestnicy spotkania mogli degustować najróżniejsze zestawy sushi, zieloną herbatę, japońską wódkę Sake i wiele innych. Wśród osób, które degustowały japońskie specjały byli: Anna Dereszowska, Ola Kisio, Leon Myszkowski syn Justyny Steczkowskiej, a także inni goście.
redakcja@motywmedia.pl